dilluns, 17 de setembre del 2012

Venir a Reus des de fora


El proper 20 de setembre, la xerrada Venir a Reus des de fora: vivències passades que es repeteixen encetarà un nou curs del cicle Testimonis. Memòriad’un passat recent, que organitzen conjuntament Carrutxa i l’Arxiu de Reus.

El cicle es planteja com una manera de donar a conèixer i preservar les memòries personals relacionades amb aspectes interessants de la vida recent de Reus i de la comarca.
 
En aquesta conferència escoltarem el testimoni de Gregorio Simón Mateo. Fugint de la persecució política i buscant un futur millor per als seus, la família del Gregorio es va veure obligada a abandonar la seva Guadalajara natal i començar una nova vida a Catalunya l’any 1954. Com tantes altres persones a mitjan segle XX, el passat d’esquerres del cap de família era motiu de discriminació laboral i comportava una manca d’expectatives per al futur.

Amb 9 anys, el Gregorio arriba a Tarragona i pocs anys després la seva família es trasllada a Reus, on neix el darrer dels seus 4 germans. A la seva ciutat d’acollida, el Gregorio participa en política i s’implica socialment en els moviments dels anys 70. Entre d’altres, aquesta implicació es manifesta a través de la seva participació a l’Assemblea de Catalunya i la Marxa per la Llibertat, la fundació del sindicat CCOO a Reus i el seu paper com a fundador i secretari de la Coordinadora de Pares de l’Escola Pública de Reus.

Actualment, el Gregorio continua actiu en el món de la política com a militant de CiU i manté la seva aportació a entitats que treballen per mantenir viva la memòria històrica (Amics, no jubilem la Memòria Històrica, Associació d’Amics de les Brigades Internacionals...) i la cultura (Carrutxa, Centre de Lectura, Unió Cultural...).

La presentació de la conferència anirà a càrrec de Carmen Ortiz, membre de Carrutxa.

La xerrada serà a 2/4 de 8 del vespre a la sala d’actes de l’Arxiu de Reus (C/ Sant Antoni M.Claret, 3)