dissabte, 26 de maig del 2012

El cicle Testimonis organitzat per Carrutxa i l'Arxiu Municipal tanca amb una assistència de gairebé 600 persones


El proper setembre el cicle continuarà amb noves xerrades de persones que ens aproparan a la memòria personal de la segona meitat del segle XX en clau reusenca

Amb una conferència de la històrica sindicalista Teresa Fortuny el passat dijous 3 de maig es va tancar a l’Arxiu Municipal el primer curs del cicle “Testimonis. Memòria d’un passat recent”, activitat organitzada conjuntament per Carrutxa i l’Arxiu.

Des de Carrutxa es considera que el balanç d’aquesta activitat ha estat altament positiu per una suma de factors. En primer lloc pel nivell d’assistència a les conferències (en total, vora les 600 persones amb una mitjana d’assistents per sessió d’entre 80 i 130 persones). Considerem també rellevant que la nombrosa participació ha fet dels actes un punt de retrobament entre persones conegudes que han compartit experiències, aportant un plus emocional que atorgava un valor afegit a l'activitat.
D’altra banda, la qualitat i l’interès de les reflexions personals dels 5 ponents (Josep Maria Martí, Àngels Ollé, Jaume Amenós, Cori Bach i Teresa Fortuny) que han tractat àmbits com els mitjans de comunicació, l’ensenyament i l’educació, el retorn del Carnaval al carrer i el sindicalisme a la ciutat de Reus a les acaballes del franquisme i els primers anys de la democràcia.
A nivell etnogràfic, el cicle ha representat un  aprofundiment en la línia de treball sobre memòria que des de fa temps desenvolupa Carrutxa i que, pretesament, havia de potenciar-se encara més gràcies a l'ús de del Castell del Cambrer, una proposta que ha quedat en punt mort i a la que l'actual govern no ha donat cap resposta (ni ens han cedit el Castell, ni han anul·lat el conveni, ni ens han proposat cap local).

En tot cas, i pel que fa al cicle, cal recordar que neix fruit de l’interès de l’Isidre Fonts Masdéu que, als seus 81 anys, continua tant o més actiu com quan fou nomenat primer president formal de l'associació. Cal dir també que forma part d'un projecte més ampli que inclou la realització d'entrevistes (a persones que no volen o no poden ser protagonistes d'una conferència) i també fer recerca sobre persones ja desparegudes i poc conegudes que valorem tenen importància per a explicar la història de la ciutat i el seu entorn comarcal al segle XX.
Carrutxa i l’Arxiu Municipal estan treballant en el calendari del segon curs del cicle “Testimonis” que s’iniciarà al mes de setembre i que abordarà les següents temàtiques: la festa major l’emigració, la sanitat, la cultura, i el comerç.
El cicle “Testimonis” organitzat per Carrutxa i l’Arxiu Municipal de Reus està pensat com una forma de preservar la memòria del passat més proper en diferents vessants ciutadanes i es planteja com una aportació al fons de memòria oral de l’Arxiu Històric de Reus perquè en el futur sigui un document de consulta a l’abast de les persones investigadores.