dijous, 1 de setembre de 2011

2a Festa de la Jota de la Ribera d'Ebre


Que en els darrers temps la jota, a més de ser declarada element festiu patrimonial d'interès nacional, és també una manifestació popular revaloritzada i viva en molts indrets, és una realitat que es pot constatar en les diverses iniciatives endegades arreu del país per tal de reconèixer la jota com a una expressió més de la nostra cultura catalana. Propostes com la "Jota a la Plaça" a Tortosa o les nombroses aportacions recollides en el dossier central del número 24 de Caramella (gener-juny 2011) sota el títol "Va de jota!" en són una mostra.

Amb aquest ànim, i per tal de mostrar el treball de recuperació patrimonial fet a ritme de jota, el proper dissabte 10 de setembre Flix, a la comarca de la Ribera d'Ebre, acollirà la 2a Festa de la Jota a la Ribera d'Ebre.

Aquesta és la segona edició d'una jornada que pretén donar a conèixer el treball que s'està desenvolupant a la comarca en relació a la recuperació del ball de jota a la plaça en els diferents pobles ebrencs. Si en la primera edició eren 6 els municipis participants, enguany Garcia i Vinebre se sumen a la festa i surten a ballar.

Com en l’edició anterior, la 2a Festa de la Jota s’ha organitzat conjuntament entre les diferents entitats de cada municipi: Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila; Associació Cultural Lo Llaüt, Associació de Dones de Miravet, Grup Cultural Rasquerà, Grup de jotes de Garcia, Grup de jotes de Flix, Grup de jotes de Riba-roja d’Ebre i Grup de jotes de Vinebre, conjuntament amb el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. També s'ha comptat amb el suport dels ajuntaments dels 8 municipis que participen a la festa, així com de l’Antena del Coneixement de la URV, la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner i els Tallers per la Festa.

El programa de la 2a Festa de la Jota està previst que comenci a les 17.30, a la plaça del Mercat de Flix, i s’allargarà fins a la nit:

17.30 h: Inauguració de la Festa a càrrec d’autoritats i de membres de Saragatona, grup de jotes de les Terres de l’Ebre que han treballat en la recuperació de la jota a la nostra comarca.
18.00 h: Taller de jotes. Taller obert a tothom que vulgui aprendre a ballar jotes de la comarca.
19.30 h: Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre.
21.00 h: Sopar popular (compra dels tiquets a l’Ajuntament de Flix).
22.30 h: Espectacle amb el grup de jotes Saragatona, a la pista de la Unió Social.

Durant la jornada s’inaugurarà una exposició de fotografies antigues de gent ballant la jota a Flix, Vinebre i Ascó. L’exposició es podrà veure a la mateixa plaça del Mercat.