dijous, 2 de juny del 2011

Parlem de festa


Un any més parlem de festa. Si la festa és la representació de la societat que la celebra, vol dir que expressa la necessitat que té la comunitat de mostrar-se, d’expressar-se a partir de generar manifestacions festives i alhora, doncs, manifestar les relacions socials, econòmiques i culturals del context contemporani.

La festa es consumeix en ella mateixa i això vol dir, sovint, exhibició de luxe –especialment en les festes singulars i la celebració de solemnitats. En termes economicistes, significa, per tant, despesa irracional.

La celebració de la festa té uns costos i uns resultats, evidentment, que configuren el seu valor econòmic, però també hi ha uns altres valors que també s’hi festegen. Són els valors socials que es transmeten quan hom organitza, participa, observa i viu la festa; un valor que crea referent comú i que a través de la festa deriva en benefici identitari.

Però la festa és viva i s’adapta i articula a l’entorn de les problemàtiques i els imperatius de la societat on passa. Quan la festa queda inscrita al temps de lleure, pot esdevenir simplement consum i/o funcionar com a atractiu turístic a partir del qual s’obtenen també uns recursos econòmics que la possibiliten.

En un context de crisi com l’actual, com afectarà tot plegat a la festa? Per parlar de tots aquests aspectes us convidem a participar del cicle «Parlem de festa» que des de CARRUTXA us proposem:

- Dimarts, 14 de juny. Conferència a càrrec de Salvador Palomar, «Festa i economia: fires, carnavals i solemnitats a Reus (1859-1929)».

- Dijous 16 de juny. Taula rodona moderada per Montserrat Solà: «La festa, una necessitat o un luxe?» Amb la participació de Joan Roig (Setmana Medieval de Montblanc), Jordi Bertran (gestor cultural), Antoni Veciana (el Bou de Reus) i Marc Navarro (IMAC Reus).

Els dos actes tindran lloc a 2/4 de 8 del vespre,
a la Sala d'Actes del nou Arxiu de Reus, carrer de Sant Antoni M. Claret, 3, de Reus.

Organitza CARRUTXA, en conveni amb l'IMAC.