dimecres, 1 de juny del 2011

Cambrils, de festa

Els darrers anys, Cambrils ha fet un esforç notable en el camp de la festa. En diferents àmbits i moments, les iniciatives que han aportat tant les entitats festives com l'Ajuntament han anat configurant un cicle festiu viu i participat, ben complet. Un cicle que parteix de les tradicions pròpies, de la realitat del Cambrils antic i actual, i es relaciona plenament amb el patrimoni cultural del país.

Ja fa anys –dècades– que diferents membres de Carrutxa hem tingut oportunitat de veure de prop el treball que es feia en aquest àmbit. Aviat farà 20 anys, vam poder viure les recerques d'uns joveníssims l'Anjub, sempre vinculades a la voluntat de portar la festa al carrer d'avui sense permetre que es perdés el record d'ahir. La tasca realitzada llavors continua essent el referent bàsic per conèixer molts aspectes del patrimoni etnològic de Cambrils. Bona part dels textos editats es poden consultar a http://anjub.revistacambrils.cat/menu/frameset.html.

Des de llavors, hem estat testimonis de projectes que amb els anys han esclatat en grans realitats, com la Nit del Foc. S'han reinventat festes com el Carnaval i Sant Antoni. S'ha desplegat la festa major de la Mare de Déu del Camí, amb actes de lluïment i de participació. S'han creat gegants, nanos i bèsties de foc. S'ha donat un nou sentit a algunes festes, com el vessant de divulgació patrimonial sobre el món marítim que s'ha incorporat a les festes de Sant Pere i de la Mare de Déu del Carme. S'ha desenvolupat la commemoració del Setge de 1640 i s'ha donat cobertura institucional a les celebracions de Nadal i Sant Joan.


Aquests dies, Cambrils torna a estar de festa i d'enhorabona. Dins dels actes de la Fira s'ha començat a distribuir Cambrils, de festa, un quadern escrit i dibuixat per explicar el cicle festiu a la canalla. Si el llegiu, us assabentareu de com es viu avui la festa dels barris, per què Sant Antoni té tant de pes en el calendari local, quin paper tenen les persones grans a la Fira o per què per Reis cal tenir una corda preparada al balcó.

És un quadern escrit i dibuixat des de dins de la festa, per fer-ne participar la canalla i, a través d'ells, tota la població. Una eina més per fer de la festa un vehicle de cohesió social.

Enhorabona per aquesta edició que és conseqüència de la bona feina feta. I, esperem, una fita més en el camí de contribuir al coneixement del patrimoni cultural de Cambrils.