dimecres, 18 de maig del 2011

Per conèixer la mitologia de casa

El proper dimarts, 24 de maig, a 2/4 de 8 del vespre, presentem a la sala del Castell (antic Arxiu Històric), el llibre de Bienve Moya, Una mà de sants. Les històries fantàstiques d’Àgata, Antoni, Cristòfol, Jordi, Medir i Pere (Barcelona: RBA / La Magrana, 2011). Es tracta d’una aproximació «divertidament inútil», com la qualifica l’autor, a les tradicions referents a alguns dels sants que formen part del nostre calendari.



Conèixer les vides llegendàries dels sants és útil, molts cops, per interpretar el sentit de les celebracions i els costums que en formen part. Una mà de sants és un passeig pel costat més popular, pintoresc, mitològic i discutible de sis sants ben coneguts a casa nostra. Lluny dels propòsits moralitzadors que caracteritzen les vides de sants, Bienve Moya incideix en els trets fantàstics i ens apropa a tradicions precristianes que s'intueixen en aquestes biografies.



Bienve Moya, vilanoví, és ben conegut, a Reus i arreu, per la seva vinculació al món de la cultura popular, els seus llibres i articles de divulgació, per haver estat promotor de la tan anomenada fira del circ Trapezi o per les seves aportacions cabdals al vocabulari festiu català. El 2005 fou cofundador del col·lectiu «Els altres andalusos». Entre els seus últims treballs es pot esmentar el llibre Carnaval, el de Vilanova i la Geltrú (Tarragona: Arola ed., 2010). També ha col·laborat a la revista Caramella.