dimecres, 13 d’abril del 2011

La mirada del temps. Imatges de Cornudella, passat i present

Mirant les fotografies podem viatjar en el temps. Més ben dit, ens situem davant un lloc concret i en un instant precís del passat o del present.

Davant les imatges fotogràfiques, la memòria s’activa i, especialment amb les que són antigues, els records es desperten i provoquen sovint emocions. L'observació de llocs comuns del nostre dia a dia des d’una altra perspectiva també ens pot sorprendre a l'hora de reconèixer-los i fan d’interès un lloc que fins llavors havia passat desapercebut.

Amb la mirada del temps també podem entendre com el passat és viscut des del present. Si a aquestes instantànies del passat hi encarem la imatge actual, la informació que transmeten les fotografies és molt més àmplia que la imatge fixa que aparentment representen. Evidencien la transformació del paisatge urbà i social de Cornudella: quan s’anava a la font a buscar l’aigua, quan es batia a l’era on també s’hi feia envelat o com era l’entrada al poble a començaments del segle XX.

Les imatges del passat ens permeten conèixer com es vivia a pobles com el nostre i quines eren les pràctiques quotidianes, o descobrir com eren alguns dels indrets del poble ara ja desapareguts o transformats, amb més o menys encert. N’hi ha que han deixat de ser un espai quotidià –amb una funcionalitat vertebradora de les formes de vida del passat– i avui formen part d'allò que hom anomena mobiliari urbà: la bassa de la vila és ara la piscina municipal, a les fonts les dones ja no hi omplen el càntir i el pont de la Fonteta ha deixat de ser la via de comunicació principal que enllaçava amb el camí de Prades. D’altres indrets no han canviat, com la plaça de la Vila, malgrat haver canviat de nom segons els períodes històrics.

Hi ha llocs que simplement han desaparegut: els abeuradors per als animals de treball, l'antiga era o la fàbrica de sabó, però ens expliquen activitats que havien caracteritzat en el passat l'economia local, alhora que constaten els canvis dels temps. Els carrers sense asfaltar, els carros i tartanes com a mitjà de transport habitual, conviuen amb l'arribada del cotxe de línia a la població o amb la construcció de nous edificis que avui en dia han esdevingut patrimoni, com el Celler Cooperatiu modernista.

És l’espai públic canviant, viu, reflex de l’esdevenir històric i social.


La inauguració de l'exposició tindrà lloc el proper diumenge 17 a les 13.30 h, i es podrà visitar del 17 al 24 d’abril a la Sala d’Exposició de Cornudella de Montsant de 17 a 20 hores.