divendres, 1 d’abril del 2011

A l'abril, bestiari



Ca l'Espinós ha estat una de les grans indústries locals dedicades a la
fabricació de productes pirotècnics i altres materials per a les festes.
També fabricava coets per a usos agrícoles



Durant tot aquest mes es pot veure, a l'Arxiu de Reus, l'antic bou de foc que va ser localitzat als tallers de la Pirotècnia Espinós, junt amb una mostra de la documentació recuperada. D'ençà que es va presentar aquesta recerca, el passat 17 de març, l'interès per la figura ha estat considerable i han estat força les persones que s'han apropat a conèixer la peça i a fotografiar-la. També s'han incorporat al fons alguns documents, cedits a l'Arxiu per reproduir-los.


Carrutxa ha col·laborat en l'exposició, amb la preparació
d'un plafó explicatiu sobre els bous festius


Des de l'entitat, continuem treballant el tema de la pirotècnia, a partir, sobretot, del buidat de premsa dels segles XIX i XX, i de la memòria personal. Aquesta és una de les línies de recerca que intentarem mantenir aquest any 2011, ja que, a més de documentar els castells de foc o figures com els bous, estem treballant en una monografia sobre les tronades per al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.


Moltes vegades els bous de foc eren propietat de les mateixes empreses
pirotècniques que els deixaven a les comissions de festes a canvi de la compra del material pirotècnic


D'altra banda, prop de 800 nens i nenes s'han apuntat a les projeccions comentades sobre el bestiari tradicional a Catalunya que es faran a la sala del Castell en horari escolar. Els participants són de diversos centres i el nivell va des del primer cicle de Primària fins a ESO. L'activitat acompanya l'exposició «El bestiari fantàstic» i és una adaptació del programa «Descobreix el drac», realitzat conjuntament per l'entitat i l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Reus durant el 2009 i 2010, tenint en compte la coincidència enguany del 23 d'abril amb el dissabte de Glòria i les vacances de Setmana Santa.


Una de les sessions a la sala del Castell, l'any passat


La diada de Sant Jordi, la parada de l'entitat estarà ubicada a la plaça del Castell, davant l'edifici del Castell, i l'exposició restarà oberta, projectant-se, a demanda, les imatges sobre les tradicions relacionades amb el bestiari a Catalunya. A les 6 de la tarda d'aquest dia, tindrà lloc una taula rodona sobre «Literatura fantàstica i tradició popular» a la mateixa sala.


L'exposició, a les Peixateries Velles, l'any passat


I, pel que fa al bestiari de foc, aquest mes d'abril s'acaben els cursos de formació per a responsables de grups de consumidors reconeguts com a experts –és a dir, caps de colla de diables i bestiari i responsables de pirotècnia– per als grups de foc. Uns cursos que han permàs al Salvador i al Ferran donar algun passeig per la geografia del Principat i conèixer una mica més el món dels diables i del bestiari festiu de foc. Fent de professor també s'aprèn.