S’apropa Sant Jordi, diada del llibre, i com és habitual ens han demanat –per al recull que publica en forma de punt l’Ajuntament– quins són els llibres que ha publicat Carrutxa o quins llibres han escrit persones vinculades a l’entitat, des de l’abril passat.
De ben segur que la crisi també s’ha fet notar en aquest àmbit i en un context de manca de recursos que no cal ara explicitar de nou, el potencial editrorial de Carrutxa ha estat menor. A l’igual que el d’altres entitats i institucions, fet que motiva, segurament, que tampoc sovintegin tant les col·laboracions.
L'any passat es va publicar el quadern sobre bestiari fantàstic, amb textos de Salvador Palomar i Ferran Sugranyes, que sintetitza el treball de recerca que ha servit de base per a les activitats que sobre aquest tema hem realitzat amb les escoles de Reus entre el 2009 i enguany, per cert, amb un excel·lent resultat. Us recordem que aquest quadern es pot obtenir, en format digital, en descàrrega gratuïta.
El juny de l’any 2010, coincidint amb els 30 anys de Carrutxa, es va publicar Explicació del carnaval de Reus i dels costums que hi ha durant l'any de Josep Ferré (a) Queri, amb introducció i comentaris de Salvador Palomar. Es tracta d’un text breu –un romanç de fil i canya– que permet apropar-se al calendari festiu de la ciutat en el darrer terç del segle XIX.
El desembre, la col·lecció «Les veus del temps» incorporava un nou títol. En aquest cas, es tracta de la segona edició, revisada i ampliada, d’un treball de Dolors Marín i Salvador Palomar, Els Montseny-Mañé, un laboratori de les idees. Un llibre que ens apropa al Reus lliurepensador i a a cultura obrera del tombant del 1900 i a la trajectòria d'uns personatges cabdals en la història del segle XX. La primera edició, de 2005, a càrrec de l’Arxiu Municipal de Reus, es troba pràcticament exhaurida.
Quant a la participació de membres de l’entitat en obres col·lectives –deixant a banda els treballs realitzats en l'àmbit de les respectives feines– aquest passat mes de gener es presentaven a Manacor les actes de les Segones Jornades sobre la festa de Sant Antoni als Països Catalans, que inclou una comunicació de Salvador Palomar sobre l’Encamisada falsetana. El març, el Centre d’Estudis i l’Arxiu Comarcal del Priorat editaven Antigues ordinacions municipals a la comarca del Priorat (segles XIV-XVIII) , obra en que col·labora Ezequiel Gort.
Aquest 23 d’abril mateix no presentem cap novetat. Ho farem el mes de maig, en un cicle conjunt amb l’Arxiu Municipal. Es tracta d’una edició facsímil d’una interessant obra costumista de l’historiador reusenc Andreu de Bofarull, Reus en el bolsillo.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada