dimecres, 2 de febrer del 2011

Anar a servir: les minyones del Priorat a Reus

Aquest dijous 3 de febrer continua el cicle El record de les feines amb la xerrada Anar a servir: les minyones del Priorat a Reus, que anirà a càrrec de Laura Poblet Estivill.

El servei domèstic era una feina prou habitual fins fa unes dècades, especialment a les ciutats, on moltes famílies de classe mitjana i alta tenien una o diverses minyones. Servei domèstic i migració estaven íntimament relacionats; ho estan encara, amb migracions d'altres orígens.



En aquell context d'industrialització incipient, moltes dones dels entorns rurals que havien de marxar cap a nuclis més poblats per assegurar-se la subsistència entraven a treballar en aquest sector. Però fer de minyona esdevenia tota una experiència vital perquè per a ella implicava una convivència molt estreta amb una família que no era la seva, d'una classe social més elevada i en un entorn urbà nou.

Moltes de les minyones que treballaven a Reus a la primera meitat del segle XX procedien del Priorat. Laura Poblet les va estudiar en un treball fruit de la VI Beca de Recerca Frederica Montseny i Mañé, a partir d'entrevistes i de documents d'arxiu i bibliogràfics. En la xerrada d'aquest dijous es parlarà de les seves condicions de feina i de les seves històries de vida.

La xerrada serà a 2/4 de 8 del vespre, a la sala d'actes de l'Arxiu de Reus (c/ Sant Antoni M. Claret, 3). Tothom hi és convidat.

El cicle El record de les feines l'organitzen Carrutxa, l'Arxiu Municipal de Reus i l'Arxiu Comarcal del Baix Camp.