dimarts, 25 de gener del 2011

La Crolls: història d'una fàbrica

Aquest dijous 27 de gener comença el cicle El record de les feines amb la xerrada d'Isabel Martínez Martínez La Crolls: història d'una fàbrica.


La fàbrica Crolls va funcionar a Reus durant 36 anys. La seva trajectòria reflecteix l’evolució social i econòmica de la ciutat i del país a mitjan segle XX.

L'origen de l'empresa fou la fabricació d'una màquina rentadora que va ser presentada en societat l’octubre de 1948 a la segona edició de la Fira de Mostres. El nom de rentadora Crolls, que passà a la fàbrica sencera, se li va donar per la combinació de les lletres dels cognoms d’un grup heterogeni d’emprenedors reusencs: Cañadell, Ruano, Llevat, Lozano i Soler.

Ben aviat, el grup inversor inicial vengué la participació a uns empresaris barcelonins. Sota la seva direcció, l’empresa iniciava una etapa daurada pel que fa a les vendes i al prestigi comercial de la marca. La Crolls va esdevenir la quarta empresa més gran de la ciutat.

La diversificació dels productes va arribar amb l'anomenat desarrollisme dels anys 70: a més de les rentadores inicials es van fabricar també aparells d’aire condicionat, assecadores, etc. És un període de grans inversions i d'expansió internacional de la marca que arriba fins a la ciutat de Puebla (Mèxic).

La crisi de la indústria als anys 80 marcà fortament l'empresa, que havia passat a mans d'un grup inversor navarrès. No aconseguiren salvar-la ni els plans de sanejament ni les accions sindicals i ciutadanes ni tampoc les gestions polítiques. El tancament de la fàbrica de Reus, el 30 d'abril de 1984, deixava sense feina unes 400 persones.

En la xerrada d'aquest dijous s'aprofundirà en aquesta trajectòria i es farà atenció a les tasques que realitzaven els treballadors i a les estratègies empresarials que es van utilitzar per tirar-la endavant. Es parlarà, en definitiva, d'una feina en el món industrial molt vinculada a la realitat reusenca.

La xerrada serà a 2 quarts de 8 del vespre a la sala d'actes de l'Arxiu de Reus (c/ Sant Antoni Maria Claret, 3). El cicle l'organitzen Carrutxa, l'Arxiu Municipal de Reus i l'Arxiu Comarcal del Baix Camp.