dissabte, 28 d’agost del 2010

Darrera xerrada d'estiu, a la Palma d'Ebre

Aquest divendres 27 vam tancar el cicle de conferències d'aquest estiu, vinculades al patrimoni cultural de la serra de Montsant. I ho vam fer recuperant la xerrada sobre Els bombardeigs i la guerra aèria a la rereguarda de l'Ebre, a càrrec de l'Ezequiel Gort.



Aproximadament 65 persones van acudir a conèixer les característiques i els efectes devastadors que la guerra aèria va tenir sobre el Priorat i el Camp, especialment durant els mesos en què aquests territoris van constituir la reraguarda de la batalla de l'Ebre i van ser escenari de la batalla de Catalunya.

Durant aquest període, la Palma d'Ebre (població situada a cavall entre la Ribera d'Ebre, el Priorat i les Garrigues) va viure unes circumstàncies molt similars a les dels pobles de Montsant. El pas constant de tropes i ferits, els combats dels avions, la fugida de les persones cap a les coves, l'acollida de refugiats de l'Aragó, la caiguda d'avions...

Així doncs, els testimonis i notícies que Carrutxa ha recollit els darrers anys resultaven propers als assistents de la xerrada, que en acabar van compartir diversos records en el mateix sentit. Tot plegat per concloure, un cop més, que qualsevol guerra és una barbaritat i encara més aquelles que ataquen sistemàticament la població civil. I que resta encara molta feina a fer en la localització d'informants i documents i la recollida de testimonis sobre la guerra civil i les seves conseqüències.

La xerrada l'organitzaven els amics de l'Espona, l'associació cultural de la Palma que enguany celebra el seu 10è aniversari. Al racó fresc i acollidor que ofereix la placeta de l'Església Romànica (la qual cosa s'agraïa molt en una jornada infernal com la d'ahir), cada estiu aquesta entitat organitza un cicle de xerrades que són una mostra més de la feina que fan les entitats en l'àmbit local. Des d'aquí els felicitem per la seva trajectòria i els encoratgem a continuar oferint fruits.



Amb aquesta xerrada, Carrutxa tancava les activitats d'estiu mentre ja es preparen les de tardor, que us anunciarem ben aviat. Aprofitem l'avinentesa, però, per recordar que els temes d'aquestes xerrades poden ser exposats en altres poblacions; estem oberts, doncs a propostes per anar a fer-les en aquells pobles que hi estiguin interessats.