dijous, 12 d’agost del 2010

Conferències d'estiu al Priorat i altres feines

Des de finals de juliol, amb algunes petites variacions sobre el programa inicial –el Salvador va patir un accident domèstic que el tindrà uns quants dies amb la cama enguixada–, hem anat desenvolupant les activitats previstes per aquest estiu. Les que tenen projecció pública –com les conferències que organitzem conjuntament amb el Parc Natural de Montsant– i les que corresponen als programes de recerca i documentació. Entre els primers, els relacionats amb l'actualització de dades sobre diferents festes del Baix Camp i del Priorat. L'estudi de les festes populars ha estat i és una línia permanent de treball de l'entitat.



Conferència sobre llegendes del Priorat a la Vilella Alta, 22 de juliol

Quant a la documentació, cal destacar la feina de la Clara Ortiz en la catalogació del material obtingut en el transcurs dels tallers «Fotografia i memòria» que, aquests últims mesos, la Montserrat Solà ha coordinat en diferents poblacions del Priorat: la Bisbal de Falset, Cornudella de Montsant, Cabassers, la Morera de Montsant... Es tracta d'un fons d'imatges, procedents de fons domèstics, i de testimonis, prou important. Els tallers han estat possibles gràcies a la col·laboració de moltes persones. Aquesta primera quinzena d'agost, s'ha fet un nou taller a la Bisbal, a petició del poble.



Presentació d'El bestiari fantàstic a Catalunya. Una mirada des del Priorat, el 4 d'agost, a Cabassers

D'altra banda, la Judit Gamundi està treballant en la documentació del nostre fons d'imatges digitals. Un material resultat dels últims 10 anys de recerca i que és bàsic per a la preparació d'activitats de divulgació i de publicacions. El repte continua essent incorporar a aquest fons digital les fotografies realitzades entre 1980 i 2000, en format diapositiva. Es tracta d'una feina considerable que necessita moltes hores de treball i, per tant, recursos econòmics. En l'actualitat hi ha una petita part del fons personal del Salvador que ha anat digitalitzant la Montsant Palomar.



Conferència sobre bestiari fantàstic a la Cartoixa d'Escaladei, el 6 d'agost

Les conferències han anat a càrrec de Montserrat Flores, Ezequiel Gort, Salvador Palomar, Montserrat Solà i Ferran Sugranyes. El cicle acabarà aquest 18 d'agost a Cornudella.



Conferència Escaladei, la cartoixa de Montsant, a la Vilella Baixa, 11 d'agost


Al bloc de Salvador Palomar, La Teiera, hi podeu llegir alguns articles que fan referència a les creences sobre animals que han estat tractades en les conferències, com «Una mirada al bestiari fantàstic».