dijous, 5 d’agost del 2010

Antoni Anguela Dotres

Ha mort Antoni Anguela Dotres, actual cap del Servei de Patrimoni Etnològic del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC) de la Generalitat de Catalunya.

L'Antoni ha estat una persona important en el procés de coneixement i difusió de la cultura popular a Catalunya en els darrers trenta anys. Estretament vinculat al món sardanista –com a director de la revista SOM, president de l'Agrupació Cultural Folklòrica de Barcelona i directiu de la Federació Sardanista de Catalunya, entre altres activitats–, va dirigir el Centre de Documentació i Recerca de la Cultura Tradicional i Popular –creat per la Generalitat de Catalunya el 1983, després de la celebració del Primer Congrés de Cultura Popular i Tradicional– fins a la seva integració al CPCPTC.

Antoni Anguela es va fer càrrec d'un centre dedicat –superant els tòpics– al foment de la recerca en el camp de la cultura tradicional i popular, la formació d'un arxiu d'abast nacional, l'edició de publicacions i l'organització d'exposicions i activitats de divulgació. Amb l'experiència del Centre, el Toni Anguela personifica prou bé la descoberta de la riquesa i la complexitat dels costums festius, les pràctiques culturals o les formes de vida que englobem sota conceptes com cultura popular o patrimoni etnològic.

Ho podríem exemplificar recordant alguna de les nostres trobades, a la seu del Centre al Palau Moja, un encontre entre una persona amb una sòlida relació amb l'associacionisme cultural vinculat als grans referents del folklore català i uns joves entusiastes –poc o gens interessats en la sardana– que reividicàvem diables, gralles, castells o carnavals..., recordant la seva capacitat de diàleg i de cercar fórmules per tirar endavant projectes entre una entitat petita –amb aire de grup informal– i la institució. Propostes no sempre fàcils d'encaixar –vam estar anys parlant de conveni, fins que, ja amb el CPCPTC, va arribar la xarxa de l'Observatori per a la Recerca del Patrimoni Etnològic–, no sempre reexides, però que van suposar, per a Carrutxa, el manteniment, des del primer moment, d'una relació amb el Departament de Cultura. Una relació continuada fins al present i només truncada per la malaltia que el va anar apartant de la feina.

Amb el Toni Anguela perdem una persona amb capacitat, bon tracte i persistència en la seva tasca. Et trobarem a faltar molts cops.

1 comentari:

Salvador ha dit...

Gràcies pel vostre sentit homenatge al Toni Anguela, company i amic de tants treballs i de tants projectes