divendres, 30 de juliol del 2010

Festes amb pirotècnia

En un moment en què l'ús de la pirotècnia a les festes populars es veu condicionada per les noves regulacions sorgides de la directiva europea 2007/23/CE, des de Carrutxa, i en l'àmbit del Baix Camp i el Priorat, hem volgut treballar en el coneixement i la divulgació de la importància de la pirotècnia en les nostres celebracions festives. De fet, aquesta ha estat una línia de treball ben present a la trajectòria de l'entitat, que enguany fa 30 anys.

A més de les conferències i activitats de divulgació sobre el model de ball de diables de participació individual, sense parlaments, que caracteritza el Baix Camp i el Priorat, hem preparat per als propers mesos altres propostes que fan referència al conjunt de la pirotècnia festiva: tronades, castells de focs, balls parlats, etc.

El proper diumenge 8 d'agost, a les 6 de la tarda, Salvador Palomar presentarà a Albarca un primer tast dels resultats del treball: la pirotècnia a les festes del Priorat. L'activitat s'emmarca en el cicle que cada estiu organitzem conjuntament el Parc Natural de Montsant i Carrutxa. Pujar a Albarca en un diumenge d'agost –a banda de contemplar el paisatge– us pot servir per conèixer una rica i desconeguda tradició d'elements festius i costums on s'emprava la pirotècnia, des del ball de plaça foguejat amb trons i carretilles fins a les tronades que sovintejaven a les festes majors, i per descobrir que l'àrea d'expansió de les manifestacions de teatre popular que habitualment associem a les ciutats del Camp o el Penedès foren ben vigents en els pobles de la comarca. I també com la pirotècnia continua avui present a les festes prioratines.

Us anunciem que, al setembre, en el marc de les festes de Misericòrdia de Reus, organitzem conjuntament amb l'Arxiu de Reus una jornada sobre la pirotècnia festiva en l'àmbit català. Us en parlarem més endavant.