dimecres, 1 de setembre de 2010

Jornades sobre festa i pirotècnia

Jornades sobre festa i pirotècnia
17 i 18 de setembre de 2010
Arxiu de Reus (C/ St. Antoni M. Claret, 3)
Organitzen: Arxiu Municipal de Reus i Carrutxa
Col·labora: festes.orgArran de l'aprovació de la Directiva europea sobre productes pirotècnics i la seva adaptació per part de l'Estat espanyol, l'ús de la pirotècnia a les festes populars ha estat notícia. A càrrec de professionals, emprada individualment o en les actuacions dels grups de foc, la pirotècnia és un component fonamental de moltes festes del nostre país.
Aquestes Jornades volen ser una aportació, des de la història i l'etnologia, al coneixement de la nostra tradició en aquest àmbit, amb una comunicació final sobre l'estat de la qüestió a càrrec d'una representant del CPCPTC de la Generalitat.
L'any 2009, el Ball de Diables de Vilafranca i Rebombori Digital (festes.org), amb qui col·laborem habitualment, ja organitzaren unes jornades sobre l’ús festiu del foc a Vilafranca del Penedès.
Com que la festa i el grups de foc han estat àmbits de recerca i divulgació permanents en el treball de Carrutxa des de la seva creació, fa 30 anys, hem considerat oportú programar aquest acte.
Voldríem, doncs, que aquesta trobada –que suma als resultats de la nostra recerca al Baix Camp i al Priorat, tot mostrant la riquesa dels fons de l'Arxiu reusenc, les aportacions d'investigadors d'altres poblacions– sigui útil en un moment en què cal reafirmar el valor patrimonial de les pràctiques festives tradicionals en què s'empra la pirotècnia.Continguts del programa:

Divendres 17, a partir de les les 7 de la tarda
Aproximació a la pirotècnia de les festes reusenques (L'ús festiu de la pólvora al segle XVII / Castells de focs a les solemnitats festives / Les pirotècnies reusenques / La cabra, un animal de foc del 1980)

Dissabte 18, a partir de les 10 del matí
La pirotècnia a les festes del Baix Camp i el Priorat
La pirotècnia festiva a Catalunya
La pirotècnia al País Valencià, una visió de síntesi
L'ús de la pirotècnia per part dels grups de foc: estat de la qüestió

Dinar

L'assistència a les sessions de treball, que tindran lloc al nou Arxiu de Reus (C/ St. Antoni M. Claret, 3) és lliure.
El cost del dinar (a determinar) es pagarà el dissabte 18 de setembre al matí. La inscripció prèvia (gratuïta) dóna dret a rebre un dossier.

Podeu formalitzar la vostra inscripció enviant un correu electrònic amb les vostres dades (nom i cognom, població, si formeu part d'algun grup de foc i si us quedareu a dinar) a: reus@carrutxa.org

Us recordem que la tarda del dissabte, dins el programa de les festes reusenques de Misericòrdia, hi ha exhibició castellera i, a la nit, correfoc.