divendres, 25 de desembre del 2009

El dia del coet (28-D)



Portada del llibre

Aquest 28 de desembre, Reus tornarà a ser una porta oberta a l'univers. Cap a les 10 del matí, prop de l'absis de la prioral es presentarà la reedició facsímil de la més gran obra de la literatura reusenca, el llibre de Josep M. Gort, Yo, el primer visitante del planeta Marte
. Facsímil de l'original publicat el 1955, ha estat realitzat per Josep M. Gort (fill) –Arts Gràfiques L'Estel– i editat per Carrutxa en homenatge als impulsors del coet reusenc Espeteck. La presentació anirà a càrrec d'Ezequiel Gort (l'altre fill), arxiver i historiador. L'acte comptarà amb la presència de nombroses autoritats, si venen. El llibre s'exhaurirà ràpidament, per tant es molt recomanable assistir a la presentació si es vol obtenir un exemplar.



A la tarda, organitzat pel Ball de Diables de Reus es procedirà a l'enlairament del tradicinal coet reusenc, enguany en direcció a Mart, d'acord (més o menys) al programa previst:

A les 7 de la tarda, inici de la cercavila del coet des de la plaça de la Llibertat.
A 2/4 de 9, arribada a la plaça del Mercadal i recerció de les autoritats.
A les 9, llançament de l'Espetec 96 cap a Mart.

De nou, el Ball de Diables de Reus vol tornar a provar d'enviar un coet a l'espai (aquest cop a Mart), recuperant el que anys enrere una colla d’amics havia ideat. L'artefacte, d’entre 6 i 8 metres d’alçada, ha estat creat, aquest cop, sota la supervisió de científics de l'antiga Unió Soviètica, que eran presents en l'acte, junt amb les màximes autoritats d'aquell país.

Enguany els acompanyaran els Amics de la Moto de Reus, un grup de majorettes indígenes, acompanyades d'un grup de cornetes i timbals; el «Bayle d
e Francisco Javier María de la Paz Bernardo Eulogio Juan Nepomuceno Girón y Ezpeleta Las Casas y Enrile, II Duque de Ahumada y V Marqués de las Amarillas» –que probablement també s'incorporarà al seguici de festa major–, acompanyat d'una mitja cobla; la Coral de l'Espetec i els tabalers del Ball de Diables.

Erecció de l'Espeteck 69, l'any passat


Un cop la cercavila sigui al Mercadal, es procedirà a l'erecció del coet i del que convingui iels elements festius que l'acompanyin faran una demostració dels seus balls. Tot seguit començaran els preparatius per al llançament. Al voltant del coet també hi haurà enginyers de vol. Un cop arribat el moment de fer el llançament, s’anunciarà l’entrada del cosmonauta dins el coet. Un cop tot preparat, començarà el compte enrere. Si el giny no arribés a enlairar-se per la incapacitat tècnica dels enginyers soviètics, no del Ball de Diables reusenc, serà cremat allí mateix. I fins l'any que ve.


L'astronauta saluda la noia de l'empresa proveidora del combustible (2008)