dissabte, 7 de novembre del 2009
El ball de diables sense parlaments
En els darrers mesos, arran de la problemàtica generada per l'aplicació de la Directiva Europea 2007/23 referent a la comercialització dels productes pirotècnics, els grups de foc –diables o bestiari festiu– han estat ben presents als mitjans de comunicació.
A més de constituir una pràctica cultural viva i ben present a tot el territori català, i que implica milers de persones com a membres d'associacions o participants a les festes, sovint s'ha insistit, amb raó, en el valor patrimonial d'aquestes manifestacions.
La identificació, però, entre el ball de diables històric amb el model de diables amb parlaments que ha perviscut o s'ha recuperat en diverses poblacions del Penedès, deixa de banda les formes de ball de diables, no menys històriques, que trobem a les comarques del Baix Camp i el Priorat. Un oblit que reforça l'existència d'una Coordinadora de Balls de Diables Centenaris amb parlaments, que no pot incloure les pràctiques tradicionals del Baix Camp i el Priorat, amb sortides obertes, en diades assenyalades, on s'hi participa individualment.
El programa de divulgació que encetem el divendres 13 de novembre, amb un acte organitzat per Carrutxa i el Ball de Diables de Reus, té com a objectiu donar a conèixer les formes tradicionals del ball a les nostres comarques, fomentar la preservació de les particularitats dels nostres diables quant a indumentària i forma d'evolucionar, i reivindicar el valor patrimonial de manifestacions festives concretes com la professó de trasllat de la imatge de la Mare de Déu de la Riera des de la seva ermita fins a la població, cada 7 de setembre, a les Borges del Camp; la baixada del ball de diables reusenc al santuari de Misericorda, el 25 de setembre, o la presència dels diables a l'Encamisada de Falset, per Sant Antoni.
Una reivindicació patrimonial que considerem important en un moment en què cal sensibilitzar la població sobre la importància de les nostres manifestacions festives en què s'empra la pirotècnia. Volem, en definitiva, posar en valor, a l'igual que s'ha fet amb els correfocs o la Patum, els balls centenaris amb parlaments o la Tronada, la nostra manera específica de fer de diables.
Aquest programa de divulgació, a més de conferències amb projeccions d'imatges, inclou la publicació del llibre de Salvador Palomar, El ball de diables al Baix Camp i el Priorat (versió revisada i augmentada del treball publicat el 1987), exposicions de fotografies i altres activitats que es puguin programar durant l'any 2010.
«Els balls de diables centenaris (sense parlaments)»
Presentació a càrrec de Salvador Palomar i Ferran Sugranyes, amb projecció d'imatges de Manel Carrera, Salvador Palomar, Roser Palomar i Antoni Parés.
Divendres 13 de novembre, a 2/4 de 8 del vespre, al local del Ball de Diables de Reus (C/ de Sant Miquel, 69)
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada