La mostra, comissariada per Jordi Bertran, vol ser una aproximació al patrimoni festiu relacionat amb el foc en diferents vessants. Des de les torxes que porta la canalla per anar a esperar els Reis en alguns pobles, fins a les atxes de les professons; de les fogueres de Sant Antoni i de la nit de Sant Joan a la pirotècnia de les festes majors.
Aquesta és, sens dubte, una exposició oportuna, tot i que la seva gestació arrenca fa temps. Com s'apunta, però, a la presentació de la mostra, malgrat que darrerament s'ha tendit a identificar el foc festiu amb la pirotècnia, l'exposició fa evident una riquesa molt més plural.
Pràctiques i rituals antics i contemporanis que, del passat cap al present, tenen el foc com a protagonista, o com a component necessari, en les festes tot l'any: falles i fanalets en el temps de Nadal, barraques, fogueres que cremen el ninot del carnestoltes, atxes i ciris, fogueres i petards, coets, carretilles i trons, diables i bestiari, tronades, salves que disparen els components dels balls, bous embolats..., un seguit de tradicions populars, explicades en una sèrie de plafons, amb fotografies de diversos col·laboradors. Acompanyats, ahir, de dues peces prou representatives del bestiari de foc reusenc: el Drac i la Cabra.
Una de les imatges de l'exposició (Salvador Palomar)
Tal com s'apunta a l'exposició, el fet que la UNESCO hagi establert com a línia prioritària la preservació i revitalització del patrimoni immaterial, com les tradicions i les festes, fins el punt d'aprovar el 2003 la Convenció per la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial, ha de revaloritzar-lo i protegir-lo contra processos globalitzadors i accelerats de transformació que posen en perill la seva continuïtat.
Aquesta exposició i altres accions de divulgació del nostre patrimoni han de servir, però, també en l'àmbit local. La regidora de Cultura, Empar Pont, recordava ahir a la presentació el valor que atorga l'exposició «Ara toca festa» a la Tronada o als diables, però també a la teiera que recorda les antigues lluminàries que possibilitaven i assenyalaven les diades festives. La mostra itinerant impulsada per la Diputació pot ser una eina útil per a posar en valor la riquesa festiva d'unes comarques que han generat formes de celebració que han esdevingut model per a una part del país.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada