diumenge, 20 de setembre del 2009

Reus reivindica el foc

Amb una plaça del Prim plena de gom a gom, en presència de representants de totes les colles presents al Correfoc de Misericòrdia 2009, un membre del Ball de Diables de Reus va llegir un manifest en defensa de l'ús de la pirotècnia a les festes tradicionals.



«A Reus, des de fa segles, com en tans d'altres indrets dels Països Catalans, utilitzem materials pirotècnics en les nostres festes populars i tradicionals. I concretament, ho fan el Ball de Diables, la Cabra, el Drac, la Víbria, el Bou i la Mateixa Tronada, símbol d'identitat festiu de la nostra ciutat.

La nova Directiva 2007/23/CE, del Parlament Europeu i del Consell, limita l'ús dels materials pirotècnics sense contemplar l'existència dels elements festius de cultura popular i tradicional que els utilitzen. Ha estat un greu error per part del Parlament Europeu, que, per deixadesa i incompetència, ha posat en greu perill totes les festes amb foc que formen part del Patrimoni Immaterial de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.Tots els diables i bèsties de foc dels Països Catalans no volem ser víctimes dels errors d'una Directiva que els badocs dels nostres europarlamentaris van votar a favor.

Ara, el Ministeri d'Indústria de l'Estat espanyol ha realitzat la transposició d'aquesta Directiva, amb voluntat de regular-nos, però de manera equivocada. Amb la mateixa incompetència que els nostres eurodiputats, ha proposat una regulació sense conèixer com són les nostres festes populars. Senyors del Ministeri: no som un «espectáculo», som un element festiu de cultura popular i tradicional.



Avui donem un «sí» i tot el nostre suport a les al·legacions a la transposició presentades al Ministeri d'Indústria per part de les diferents Federacions i Agrupacions del món del foc, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i la Federació i l'Agrupació de Municipis de Catalunya. Són unes al·legacions serioses, legislativament correctes, fruit del consens, i és únicament voluntat política la seva acceptació. No hi ha cap pretext possible!

El Ministeri no pot dir que no.

El Ministeri no pot limitar les nostres festes populars.

Volem que el Ministeri accepti, una per una, totes les nostres al·legacions.

I ara, diables i bèsties de foc, fem retronar els nostres tabals perquè tinguin clar a Madrid i a Brussel·les que l'any 2010 farem les festes amb foc, peti qui peti!


Farem les festes amb foc, peti qui peti!
Visca el foc! Visca la terra! Visca els Països Catalans!!!».

2 comentaris:

Anònim ha dit...

visca

Anònim ha dit...

Com és que sempre parleu de diables? Què no hi ha més cultura popular?