dimecres, 10 de juny del 2009

Parlem de la festa, que fa falta



Per segon any, la nostra associació organitza el cicle «Parlem de festa» en el marc de les activitats culturals de difusió de Sant Pere. Com que enguany el cicle s'encavalca amb la inauguració de l'exposició que prepara la regidoria de Cultura sobre les nostres festes majors, podrem gaudir d'una setmana de coneixement i, si s'escau, debat sobre la festa.
La proposta és resultat de la combinació entre el treball d'investigació sobre el passat i la voluntat d'opinar, amb rigor, sobre la festa i la seva evolució en el present. Ezequiel Gort, que comptarà amb el suport d'altres membres de l'associació, intentarà apropar-nos al moment històric en que apareix la manifestació festiva més emblemàtica de la festa de Sant Pere i un dels exemples de pirotècnia tradicional avui més singulars del país, que es pot vincular a tota una tradició de foc d'artifici per a anunciar la festa, o ressaltar-ne els moments principals, que trobem des del País Valencià a Itàlia.
Francesc Llop és un dels millors especialistes en campanes dels Països Catalans. El presentarà Xavier Orriols, ben conegut com a músic i, alhora, també un reconegut investigador sobre el tema. Els tocs de campanes manuals constitueixen una part valuosa, i sovint oblidada, del nostre patrimoni festiu.
Si en el passat –al segle XIX– Reus fou capital d'aquesta particular tradició de teatre popular de carrer que són els balls parlats, la festa actual semblava haver-los marginat fins ara. Probablement per la dificultat d'enfrontar-se a una acció de carrer que ha de comunicar amb els espectadors, més enllà del fugisser pas pel seu davant, en el transcurs de la professó. Ball parlats que pouen d'antics temes però que s'han de recrear necessàriament des de l'actualitat.
«Parlem de festa» és un cicle que més enllà d'aquests vespres saludablement ocupats en l'enriquiment cultural de les persones que hi participem, serveix d'exponent d'una feina que es realitza durant tot l'any. Us convidem a formar-ne part i a aprendre col·lectivament sobre d'on venim i cap a on anem.



Parlem de festa

Dilluns 15

Conferència d'Ezequiel Gort, En els orígens de la Tronada: de l'ús militar a l'ús civil de la pólvora. Amb projecció d'imatges.

Dimarts 16
Conferència a càrrec de Francesc Llop, antropòleg i campaner de la Catedral de València. Els tocs de campanes manuals: la veu viva de la comunitat.

Dijous 18
Taula rodona: Els balls parlats. Teatre popular de carrer a les festes reusenques.

Tots els actes tindran lloc a 2/4 de 8 del vespre, a la sala del Castell (Arxiu Històric) de Reus
Organitzen: Carrutxa i l'Institut Municipal d'Acció Cultural