diumenge, 21 de juny del 2009
Ara toca festa
La regidoria de Cultura ha optat enguany per apostar fort per la festa com un dels components bàsics del patrimoni cultural de la ciutat. És un encert perquè les festes són una eina potent de construcció d'aquest imaginari col·lectiu sobre el qual se sustenta la percepció de ser o formar part d'un poble o d'una ciutat. Sense comunitat no hi ha festa, però –de ben segur– sense festa no hi hauria consciència de formar part d'una comunitat.
I ho ha fet des d'una ambiciosa operació de divulgació de les festes locals que inclou, a més de la web festesreus.cat, una potent exposició al Museu d'Art i Història i un llibre sobre la Festa Major que surt aquesta setmana. És lògic: allò que no es coneix no pot ser viscut com a propi.
«Ara toca Festa. Viu, sent i entén la Festa Major de Reus» és una exposició que mostra peces de gran interès històric i etnològic –com les parelles antigues de gegants, els nanos obrats per Modest Gené, els mascles emprats per preparar la Tronada o els vestits antics del ball de diables– i que s’adreça a un públic de totes les edats. Vol ser un mitjà per a descobrir i conèixer la festa, tant per a la ciutadania reusenca com per a totes aquelles persones que s’apropen a la ciutat. La Festa Major de Reus, declarada com a Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya –i en curs d’obtenir el reconeixement patrimonial que mereixen els seus components més significatius– és una festa que destaca en el panorama festiu català, com a representativa d’un model festiu que continua el de les antigues celebracions medievals del Corpus i les grans solemnitats, amb un seguici festiu d’entremesos, figures, balls i danses que acompanya al consistori en els seus desplaçaments en els dies de festa. L’exposició mostra la vigència dels antics rituals que, alhora, són expressió d’un present de festa participativa que identifica la població.
L’exposició està instal·lada a la Sala Reus del Museu d’Art i Història (Plaça de la Llibertat, 13) i es podrà visitar gratuïtament del 18 al 30 de juny en l’horari d’obertura del Museu (de dimarts a dissabte de 10.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00 hores i diumenges i festius de 11.00 a 14.00 hores). A partir de l’1 de juliol la visita passarà a ser de pagament juntament amb la resta d’exposicions permanents del Museu d’Art i Història de Reus (entrada general: 2 euros; dissabtes entrada lliure).
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada