dimarts, 23 de juny del 2009

El llibre de la Festa Major



Ahir es va presentar Sant Pere, Festa Major de Reus, un llibre de gran format i considerable volum –sis-centes pàgines i un miler i mig de fotografies– editat per l'Ajuntament de Reus, per iniciativa de la Regidoria de Cultura. El llibre, coordinat per Albert Arnavat, amb l'assessorament històric i etnogràfic de Salvador Palomar, compta amb textos de persones prou vinculades a la nostra associació: Montserrat Flores, Ezequiel Gort, Ferran Sugranyes, a banda del mateix Palomar o de persones que coneixen bé la festa com Xavier Orriols. I també d'altres persones vinculades a la recerca o als grups festius com Antoni Veciana, Gerard Pouget o Joan Bofarull, entre altres. Les fotografies, del segle XIX al XXI, són de diversos fotògrafs i arxius públics o col·leccions particulars. Pel que fa a la nostra entitat hi ha diverses imatges del nostre fons històric i fotografies de Ferran Sugranyes, Salvador Palomar i de Roser Palomar Fonts.

En una primera mirada, el llibre desborda: hom hi troba centenars de fotografies, antigues i actuals, dels rituals tradicionals de la festa i del conjunt de manifestacions festives que hi participen, amb situacions –com les cares dels nanos, el pas de la mulassa o el petar de la Tronada– que s'observen des de tots els angles possibles, en una seqüència ideal refeta a partir d'anys de treballs fotogràfics. Ben aviat, però, la vista s'atura en els detalls, en les persones, en els trets que possibiliten ubicar la foto en una cronologia més o menys propera. El llibre esdevé un àlbum que evoca records i experiències viscudes, que anima a redescobrir moments de la festa que no es poden copsar cada any perquè no es pot ser a tot arreu a la vegada...

I, aleshores, podem llegir els textos. Articles d'alta divulgació, resultat moltes vegades d'anys d'investigació, que ens situen en la història de la celebració, en la riquesa dels seus rituals, en la seva transformació, en el conjunt d'elements que la composen. La publicació reuneix les característiques d'un llibre de regal i d'una publicació feta amb rigor. A més dels estudis temàtics, la publicació inclou un seguit de testimonis, en forma d'articles, sobre les festes majors majors viscudes per diferents persones.

El llibre vol ser, doncs, un referent per la ciutadania, però també una forma de promocionar la festa i de donar a conèixer els seus valors, en un moment en què la ciutat reivindica l'interès patrimonial de la seva Festa Major. Té una clara lectura en clau reusenca però vol, al mateix temps, ser una presentació de luxe per a una festa que poua en la tradició centenària i alhora creix i evoluciona d'any en any, que és viva al carrer i que genera milers d'instants que les imatges només poden fixar en una petita part.

L'obra també incorpora un DVD amb el vídeo que es pot veure a l'exposició dedicada a la Festa Major, «Ara toca festa», inaugurada la setmana passada al Museu d'Art i Història. El llibre, del qual se n'han editat 1.500 exemplars, surt a la venda per un preu de cent euros, tant a les llibreries com a la botiga de la Festa Major.

Sant Pere, Festa Major de Reus
Reus: Ajuntament, 2009