dijous, 19 de juny del 2008

Els balls de cavallets i de galeres


Ahir al vespre, va tenir lloc el darrer dels actes que Carrutxa havia programat dins el cicle «Parlem de festa». Concretament, va ser la presentació d'una nova publicació de l'entitat, Els balls de cavallets i de galeres, de Salvador Palomar, dins la sèrie que estem dedicant, en la col·lecció Monografies –aquesta és el número 15–, a les «Danses parateatrals del seguici reusenc».
L'aparició d'aquest volum ve motivada per la celebració, enguany, del 10è aniversari de la sortida als nostres carrers del ball de cavallets de Reus, a càrrec d'un grup de balladores del Col·lectiu Reusenc d'Activitats Culturals (CRAC). Així, la primera persona a prendre la paraula en l'acte fou Elena Salinas, actual balladora d'aquest –i que fou acompanyada durant l'acte per altres integrants del ball–, qui recordà el seu naixement i la satisfacció que li ha produït el poder ballar-lo i, a través d'aquest fet, integrar-se i participar d'una manera més directa en la festa.
Tot seguit, Jordi Bertran, tècnic de cultura de l'Ajuntament de Tarragona, féu la presentació del llibre, tot repassant la llarga trajectòria del seu autor a l'estudi, anàlisi i divulgació de la festa –així com el de l'entitat–, agraint-li i celebrant aquesta nova publicació, que ve a engruixir el coneixement de la festa reusenca. També va recordar els moments viscuts junt amb ell des de fa molts anys, tot anant per arreu a la recerca d'un millor coneixement dels mecanismes de tota festa.
Per cloure l'acte, va parlar Salvador Palomar, qui féu un repàs dels balls que són objecte del llibre. A tall de conclusió i de breu resum, explicà que aquesta aquesta monografia s'ocupa de dues danses del seguici festiu reusenc que figuren un enfrontament entre moros i cristians: el ball de cavallets, que representa una batalla a terra, i el de galeres, que ho fa amb un combat naval. Ambdues danses tenen arrels històriques evidents: les lluites entre musulmans –identificats com a moros o turcs– i cristians, des de la conquesta cristiana del país, en temps medievals, fins a la pirateria efectuada per navilis procedents del nord d'Àfrica al voltant del 1800, han estat ben presents en la nostra història i han deixat una petjada àmplia en la nostra cultura popular en forma de topònims, llegendes, cançons, danses o teatre popular. Tot i que la tradició els vulgui donar un origen precís, com a commemoració d'una batalla concreta, no seria en absolut correcte parlar de danses històriques. Moros i cristians, turcs i cavallers, esdevenen, en el folklore, símbols. Els balls de cavallets i de galeres, explicà, són danses representatives que formen part d'aquesta fórmula llargament centenària d'espectacle teatral que són els seguicis de festa.



El llibre, el podeu trobar a les llibreries o al nostre local.

Salvador Palomar
Danses parateatrals del seguici reusenc. Els balls de cavallets i de galeres
Reus: Carrutxa, 2008 (Col·l. Monografies, 15)