dimarts, 15 d’abril del 2008
Diada del Llibre. Adéu, Mercadal!
Diada de Sant Jordi (1983)
Ja fa anys que, per Sant Jordi, la plaça del Mercadal s'ha anat omplint, cada cop més, de parades de tota mena. Resten lluny aquells anys en què, per donar més contingut a la festa, la nostra associació –a banda de fer parada amb les seves publicacions– organitzava talllers i cercaviles de dracs, muntava exposicions sobre el drac a la cultura popular, o la víbria, i convidava bestiari festiu d'altres poblacions a ser present a la plaça. I encara més aquells anys en què, al mig de la plaça, s'hi alçaven construccions efímeres –de dracs a diccionaris– per reivindicar l'Estatut, la llibertat d'expressió o, senzillament, la cultura del país.
Als llibres i les roses s'hi anaren afegint la propaganda de les formacions polítiques i, més tard, les parades de treballs manuals, samarretes i objectes diversos, merxandatge promocional de mitjans de comunicació i d'entitats, bèsties festives gens relacionades amb l'animal mític que Sant Jordi vencé, canalla venent roses per tot arreu, comprensibles intents d'arreplegar uns quants diners per al viatge de final de curs o de la voluntat associativa de fer-se més visibles...
Sense voluntat ni capacitat d'esdevenir una editorial comercial, Carrutxa optà, ja fa anys, per tenir cura de la distribució de les seves publicacions a llibreries d'arreu del país i els resultats han estat força positius. Hem seguit, però, muntant parada a la plaça no pas pel calaix –força simbòlic–, sinó perquè el 23 d'abril és el dia del llibre, i considerem que els llibres –els editem, en donem a conèixer i tenim una biblioteca especialitzada oberta al públic– constitueixen un component bàsic de la nostra acció cultural.
Sembla que l'Ajuntament ha valorat que el 23 d'abril la plaça és massa plena. Potser també hi deixarem de fer la tornada de completes o les actuacions del seguici de festa major, en una de les places de la vila més grans del país –que ho preguntin als castellers–, per la mateixa raó.
I per buidar-la han decidit traslladar una part de les parades al Pallol, perquè sembla que la plaça del Castell tampoc és adient. Posats a fer, i per allò de la participació ciutadana, ho podrien haver consultat a totes les parts interessades –ja fa setmanes que es remena el tema i als qui ens ha tocat el rebre no se'ns ha dit ni cinc– i segurament s'haurien trobat opinions diverses, potser confrontades, i complicitats per trobar una fòrmula de consens.
No ha estat així, com ja va sent habitual en el consistori que ens governa. Per tant, no cal entrar ara en reflexions sobre la diferència, pel que fa a una diada del llibre, que hi ha entre dedicar-se a produir llibres i divulgar publicacions o repartir globus, vendre pins, samarretes i espelmes decorades. Aquest any, la nostra associació no tindrà parada de llibres al Mercadal. Podreu trobar les nostres publicacions, com sempre, a les llibreries.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
7 comentaris:
Deixar les entitats culturals fora de la plaça i comunicar-los-ho per carta pocs dies abans de la festa -qui més qui menys, s'havia hagut d'espavilar a veure per què no arribava l'habitual convocatòria- és una curiosa forma d'entendre la participació del tan anomenat "teixit social" a la festa.
Ubicar la parada de l'Ajuntament enmig de les entitats no amaga que el Pallol, el dia de Sant Jordi, no passa de ser un espai marginal o, si voleu, secundari. Per què, si no, s'ha renegociat amb les floristeries el retorn a la plaça?
Sant Jordi no és pas un dia comercial dedicat a la promoció de la venda dels llibres. La celebració va més enllà de l'exteriorització de la cultura escrita i editada i de la venda de roses. Els components de reivindicació i presència cultural i ideològica en resulten retallats, d'aquesta mesura camuflada en motius d'espai.
I, si no hi ha hagut voluntat de treure participació popular a la festa, ho han fet tan malament que no ho ha entès ningú. Deu ser que no hi arribem.
Jo ho trobo molt fort, que voleu que us digui. No hi ha dret. El govern municipal, sembla disposat a fer l'Ariel alcalde d'aqui 3 anys!!jeje No es mereixen res més!!
La Plaça del Mercadal, un cop arranjada amb l'excusa de millorar la presència de la multitut, queda privada d'aquelles entitats que fan de Reus, una ciutat clarament diferenciada culturalment, gràcies a l'aportació de la societat civil i del seu teixit associatiu.
I mira com t'ho agraeixen.
Segurament, l'Ajuntament sí que agraeix de forma personal (càrrecs o encàrrecs), gent destacada de les entitats (veïnals, culturals, esportives,etc)però mai agraeix de forma pública i notòria el treball i l'esforç d'una entitat de la ciutat.
Doncs ja està. Això és tot. Trobo encertada l'opció de l'entitat en no ser-hi (i menys al Pallol). Si realment és tant perillosa la festivitat al Mercadal, la Plaça del Castell pot estar bé, però els primers a anar-hi, les parades dels partits polítics!!
Tant hi fa.
Per Sant Jordi: Llibres i roses SÍ, entitats i cultura TAMBÉ !!!
Jo vaig fer un treball d'escola amb un full d'aquells que donaveu a la plaça. Els que manen no pensen aens els que fan la feina.
Us adjuntem manifest proposat arrel del canvi d'emplaçament i divisió de la festa!
MANIFEST “EL MERCADAL ÉS DEL POBLE”
Manifest de la Campanya de les Entitats de Reus
Per d’un Sant Jordi participatiu
L’ajuntament de Reus ha comunicat a les entitats i associacions de Reus que la festa de Sant Jordi enguany es desenvoluparà a l’àrea comercial del Pallol, mantenint la part econòmica de la Diada a la Plaça Mercadal. Així, es trenca la dinàmica de participació i trobada d’aquesta festa que durant anys les entitats i els comerciants han fet gran. Ara, la proposta per les entitats és formar part de l’escenari del Centre Comercial del Pallol.
Per això manifestem que:
- Sant Jordi és una diada cultural i de tradició per a les entitats i el poble, un autèntic aplec d’idees, propostes, festa, i comerç.
- Amb la divisió de la festa en dos espais, l’ajuntament fa una vegada més una política de fets consumats, aprovada de manera unilateral. A banda de ser una decisió contrària a la que es va prendre al seu dia al Consell General de l’IMAC (vegeu annex).
- A més, amb aquesta decisió es fa un greuge comparatiu amb totes aquelles persones i entitats que han contribuït històricament a fer del Mercadal una gran festa.
Davant la reiteració d’entrebancs per part de l’ajuntament per desenvolupar actes, a través del greuge continuat a les diferents entitats per part de l’Ajuntament, (Barraques, ús de la Palma, els espais de difusió municipal,...) i la comunicació precipitada del canvi d’ubicació (a dijous 17 d’abril de 2008), des de la Campanya de les Entitats de Reus, a favor d’un Sant Jordi participatiu, demanem una sola cosa:
que totes les parades es reuneixin en un mateix indret, tal i com s’ha fet sempre. I que aquest espai sigui al Plaça del Mercadal. Que durant gairebé 30 anys hi ha hagut espai per tots. I que volem que el Mercadal sigui l’espai de tots.
És una llàstima que una entitat com la vostra d'aquelles, com diem per aquí, 'de tota la vida' no sigui present a la Diada de Sant Jordi. Però entenc perfectament la vostra postura i decisió. Potser és el que caldria que fessin totes les entitats i associacions desterrades al Pallol. Plantar-se i dir prou d'una vegada per totes.
Una vegada més els senyors de l'ajuntament i alguna senyora (no cal dir noms...) ignoren completament que sovint és el teixit associatiu de la ciutat qui més es mou perquè a Reus es segueixin mantenint les festes i tradicions més nostrades.
D'acord que hi ha moments que no s'hi cap a la plaça, però això no és d'ara. Ja fa anys que és així i forma part precisament de l'esperit de la festa.
Cada dia que passa queda més clara que aquesta decisió consistorial no està gens ben vista entre la població. A part de moltes persones que conec que no hi estan d'acord ahir mateix anant pel carrer vaig sentir una conversa d'una parella de mitjana edat que passejava darrera meu que precisament també 'discutien' sobre la no conveniència de treure la festa del Mercadal.
Visca Reus, la seva gent, les entitats i associacions i les nostres festes! (malgrat la gent que ens governa).
No entenc per que no deixen que les entitats culturals no puguin estar en una diada tan nostra com és la diada de Sant Jordi... Jo també ho trobo molt fort!
Entre les diverses opinions sobre el tema, en línies generals, bastant coincidents, podeu llegir al meu bloc personal «La teiera» la que ahir dissabte va sortir a El Punt: «L'aranya mata Sant Jordi»
http://cat.bloctum.com/spalomar/
Publica un comentari a l'entrada