dilluns, 23 d’abril del 2012

Carrutxa. Malgrat tot… continuem caminant

 Sant Jordi, per a una entitat com Carrutxa, dedicada des de fa més de trenta anys a la recerca, divulgació i dinamització de la cultura popular, és una festa per celebrar, però sobretot per expressar la importància de la cultura en la nostra societat “en crisi”. 

Treballar per la cultura en profit de tothom
Podríem celebrar la festa simplement sortint al carrer i mostrant les nostres publicacions a la paradeta. Seria propi d’una entitat que sempre ha intentat mantenir una línia editorial que fos el canal de difusió de les línies de treball que duu a terme. Però aquesta diada també concentra una crida a reivindicar el paper de la cultura –i dels que som actius fent cultura– davant el panorama de retallades –quan no d'anul·lació– que s’endevina a la ciutat de Reus.
En aquest temps que vivim, des de Carrutxa apostem per continuar treballant en xarxa de manera creativa, com a entitat sense ànim de lucre que es basa en la feina dels qui en formem part i que ofereix els fruits del seu treball amb voluntat de servei públic. Per això demanem a l’Ajuntament eficàcia i priorització a l’hora de plantejar les apostes i polítiques culturals, tenint en compte que la institució també treballa, en teoria, amb aquesta voluntat.
Tot i tenir greus dificultats econòmiques, Carrutxa continua treballant per la vida cultural de la ciutat de Reus. Aquest 2012 s’iniciava amb l’organització d’una exitosa jornada sobre el cant improvisat a La Palma, que va reunir més d’un centenar de persones vingudes d’arreu dels Països Catalans. Una dinàmica d’activitat i participació que, mentrestant, es consolida mensualment amb el cicle de conferències “Testimonis. Memòria d’un passat recent”, per on ja han passat Josep M. Martí, Àngels Ollé, Jaume Amenós i Cori Bach. El seu èxit de públic ens parla de l’interès que desperta la divulgació de la història local, i de la necessitat de recuperar la memòria i el testimoni de persones que han estat significatives per a la nostra ciutat.
De fet, quan ara fa un any l'Ajuntament encetava les converses perquè Carrutxa pogués disposar d’un local municipal, presentàvem el projecte "Testimonis" sobre la memòria oral. Entre d’altres, tenia com a objectiu crear un fons de memòria oral que, lluny de crear noves institucions, volia complementar els àmbits de treball existents. Aquest projecte, que hem explicat reiteradament, anava subjecte a la proposta municipal de cessió de la primera planta de la Sala del Castell.
 
Incapacitat muncipal de concretar projectes de treball
Al Castell, però, no hi hem estat mai ni hi estarem. Carrutxa ha demanat oficialment la revocació pública d’aquest conveni perquè l'acord firmat no s'ha fet efectiu. A més, crea confusió sobre la nostra capacitat d’oferir serveis i condiciona el desenvolupament correcte dels objectius que tenim, com a entitat cultural que treballa amb voluntat de servei públic. I, la veritat, és una llàstima que des de la institució local no s’hagi volgut continuar apostant per aquests objectius i voluntats.
La manca de resposta de l’Ajuntament és evident, malgrat que hagin declarat: «La nostra prioritat és treballar amb els representants del teixit associatiu per mirar d’unir esforços i recursos i tirar endavant iniciatives en benefici de la comunitat». Ni s’han pagat els diners pendents del conveni de 2011, ni s’ha parlat de què es vol fer aquest 2012 del qual ja hem passat una quarta part. 

Vies per continuar la feina
Aquest Sant Jordi a Carrutxa –que des del 2009 fins al 2011 havia realitzat una seguit d’activitats a l’entorn de la figura del drac i el bestiari fantàstic en les quals havien participat milers d’escolars i públic adult– li ha estat impossible generar una nova activitat sobre la qual s’havia anat treballant. Una activitat sobre la rosa, un element prou simbòlic i identitari en la tradició reusenca. Aquest projecte necessita uns mínims recursos per produir materials audiovisuals, d’exposició, local, etc. i que no ha estat possible concretar. De moment, haurà d’estar aturat.
Malgrat tot, aquest Sant Jordi hem sortit al carrer com a entitat cultural que es fa ressò de la història local, la memòria i la cultura popular de Reus a través de les publicacions que anem editant any rere any, amb esforç, però convençuts que cal deixar-ho per escrit. Per això també hem participat en la comissió d’entitats, col·laborem en la iniciativa “Els arbres del pensaments” i us convidem a tots a expressar-hi quina és la vostra opinió del paper que la cultura ha de fer davant de les perspectives que se’ns presenten.
Per tot plegat, aquest Sant Jordi, tal com escrivíem a l’editorial d’un dels “Fulls de treball de Carrutxa” de 1985, tornem a dir: “Seguirem reivindicant la cultura per al poble i fent cultura des del poble. I sort que tinguem per continuar endavant!”