Aquest dimecres, La Troca - Centre de Cultura Popular de Granollers organitzava una tertúlia sobre bestiari, coincidint amb l'estada de l'exposició Bestiari fantàstic, de Carrutxa.
Més enllà de repassar les formes a través de les quals s'han transmès al llarg dels temps les figures i les llegendes sobre dracs, víbries, serpents, grius, àligues, lleons i tot tipus de bèsties fantàstiques, els participants a la tertúlia van posar sobre la taula la vigència i vitalitat de tots aquests elements del patrimoni cultural.
D'una banda, de la mà de l'esclat de la imatgeria festiva els darrers 30 anys. És evident que cap generació anterior a la nostra havia "vist" físicament tantes bèsties fantàstiques. Però, alhora, s'han enriquit els significats i elements narratius que hi van relacionats, sovint a partir del component identitari. El constructor Ramon Aumedes va assenyalar que molts camins la creació d'una bèstia festiva a partir d'un referent local -un personatge, una narració, un indret singular, el nom del poble...- reforça i multiplica aquest referent fins a generar, moltes vegades, una narració més completa transmesa oralment, a través de l'escola o en forma de conte editat per donar suport al nou element festiu.
De l'altra, l'experiència de descobriment i valorització del petit patrimoni arquitectònic -trucadors, relleus, gàrgoles, ferros de balcó, esgrafiats...- que Carrutxa va realitzar a Reus els darrers anys dins del projecte Descobreix el drac va motivar els presents a sortir, ells també, a caçar dracs pels carrers de Granollers. Molts d'ells havien localitzat ja una forma no identificada encara a Reus: un drac de tres caps símbol publicitari d'una empresa de seguretat, que recorda força el Drac de Granollers. Els desitgem una bona cacera!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada