dimecres, 27 de juliol del 2011

Imatges antigues: recollida i divulgació

Des de fa força anys, les recerques que Carrutxa ha anat realitzant en diferents poblacions del nostre entorn han inclòs la localització d'imatges antigues, que junt amb els textos d'arxiu i amb els testimonis dels informants han servit com a documents per conèixer les formes de vida en el passat.

En els darrers anys, la localització i reproducció d'imatges antigues de poblacions concretes s'ha realitzat d'una manera intensa sota el títol
Imatges i memòria. Recull de fotografies antigues, amb experiències molt fructíferes en diferents pobles del Priorat com, per exemple, Cornudella de Montsant o la Bisbal de Falset. En aquests llocs, la col·laboració de les entitats locals ha estat fonamental per crear uns tallers on es recollien les imatges, es documentaven per tal d'extreure'n la màxima informació possible, es reproduïen i es retornaven als seus propietaris.

Les imatges obtingudes s'han donat a conèixer a les poblacions on han estat recollides, s'han utilitzat en les diferents activitats de Carrutxa i s'han publicat als calendaris editats els darrers anys en col·laboració amb el Parc Natural de Montsant.



A
la Bisbal de Falset, els tallers mensuals s'han dut a terme de la mà de l'Associació de Dones "Boixerola" i han comptat amb el suport de l'Ajuntament i de l'Ateneu Bisbalenc. S'han recollit gairebé 200 fotografies, a través de les quals es pot descobrir com era el paisatge de Montsant, els oficis més comuns, les activitats econòmiques i de lleure –la celebració d’aplecs a les ermites, d'excursions…–, les manifestacions culturals, les festes familiars i religioses, els balls i la música, la indumentària a través dels retrats individuals o familiars, l’arquitectura de carrers i places avui transformats o inexistents, escenes d’escola i joc...

Demà, tothom que ho vulgui podrà assistir al teatre de l'Ateneu Bisbalenc a la projecció comentada de les imatges que s'han recollit al poble, a càrrec de Montserrat Solà, membre de Carrutxa. L'acte serà a 2/4 de 8 del vespre.