dissabte, 25 de juny del 2011

«La vida a pagès», exposició sobre l'Estudi de la Masia Catalana

El proper dilluns 27 de juny, a les vuit del vespre, s’inaugura l’exposició “La vida a pagès” i que fins el 30 de juliol es podrà visitar a la sala Fortuny del Centre de Lectura de Reus.

Aquesta exposició és fruit de la recerca que des de 2007, Montserrat Solà, antropòloga i membre de Carrutxa, ha realitzat a partir de l’estudi del fons documental corresponent a l’Estudi de la Masia Catalana, un projecte de gran abast, nacional i multidisciplinar que pretenia estudiar i publicar una gran obra sobre la masia catalana i la vida pagesa.


Exposició sobre l'Estudi de la Masia Catalana al MHC (foto: M.Solà)


Entre el 1923 i el 1936 un grup de científics i humanistes va recórrer les terres de Catalunya i les Illes Balears documentant aquesta vida a pagès. Eren l’equip de l’Estudi de la Masia Catalana, un projecte d’institucionalització cultural del Noucentisme ideat i finançat per Rafael Patxot, un dels principals mecenes del segle XX a Catalunya. L’encàrrec, fet al Centre Excursionista de Catalunya, pretenia cartografiar l’arquitectura, el cicle de la vida i l’any a pagès, les relacions jurídiques, els oficis i costums, etc., a l’entorn de la masia, el lloc i la possessió. Però aquesta mena d’enciclopèdia del món rural responia a altres raons, ultra l’ampliació del coneixement i la patrimonialització del moment. En l’esperit del Noucentisme hi ha la convicció que l’essència de la catalanitat, els fonaments de la societat i de la família del futur, els valors morals que han de donar impuls i horitzó al país, estan dipositats en un determinat món rural que alhora que s’estudia es va construint i fixant.


Can Déu, Sabadell, on es va inaugura l'exposició (foto: M. Solà)


L’exposició ha estat comissariada per Josep Font i Montserrat Solà i ha estat patrocinada per l’Obra Social “Unnim” i Obra Social “Sa Nostra”. Fou inaugurada l’abril de 2010 i des de llavors ha estat itinerant per múltiples poblacions del Principat i les Illes: Sant Feliu de Guíxols, Solsona, Tàrrega, Cambrils, Palma, Maó, Ciutadella, Eivissa, etc. Durant el mesos de març i abril de 2011 va ser exposada al Museu d’Història de Catalunya on va rebre més de 12.000 visites.

L’exposició permet conèixer la història i desenvolupament d’aquest gran projecte cultural i divulgar part del fons fotogràfic format per 131 àlbums fotogràfics que contenen més de 7.700 fotografies. A més, i com a novetat que s’inclou aquest 2011, l’exposició inclou un audiovisual sobre la biografia de Rafael Patxot que ha estat cedit per la Diputació de Barcelona.

Des de Carrutxa us convidem a la inauguració de l'exposició el dilluns 27 de juny a les 8 del vespre i us oferim fer una visita guiada amb Montserrat Solà el pròxim dimecres 6 de juliol a dos quarts de vuit de la tarda al Centre de Lectura.

Us preguem que si voleu vindre a la visita guiada ens confirmeu la vostra assistència per correu electrònic: correu@carrutxa.org

Us hi esperem.