dimecres, 22 de juny del 2011

Dimonis de Massalfassar, 20 anys de festes populars

La Colla de Dimonis de Massalfassar celebrarà el seu vinté aniversari amb el Gran Correfoc de Sant Joan que tindrà lloc el proper dissabte 25 de juny.

Ja fa exactament vint anys que Massalfassar (l’Horta Nord, País Valencià) rep l’estiu amb una multitudinària cercavila de foc que reuneix diables, bésties i música de dolçaina i tabal, com tots els anys a càrrec dels Dolçainers de Puçol.

La festa tindrà el seu preludi infantil el 24 de juny amb la diada de la Colla de Dimoniets i Dimonietes que realitzarà, cap a les 22.30 i a la plaça de l’església el seu correfoc, amb la serp Sangonereta, com a principal protagonista.


L’endemà, el dissabte 25 de juny, i a partir de les 24.00, tindrà lloc el Gran Correfoc de Sant Joan de la Colla de Dimonis de Massalfassar amb tot el seu bestiari: la gàbia de Llucifer, la Diablesa, lo Rat Penat, la Bicicleta de Foc, el Bou Embolat, les dues Serps (Na Miquela i Sangonereta), el Drac Ovidi i la gegantesca tartaruga.


La “tartaruga” de Massalfassar, apel·latiu que al·ludeix al nom tradicional amb què es coneixia la tortuga que treia el gremi dels obrers de vila en totes les processons i seguicis festius del barroc valencià, està tota feta d’alumini i fa deu metres de llargària per dos d’amplària. Al seu interior, una vintena de dimonis la fan avançar, manipulen el seu coll retràctil i encenen centenars de bengales i coets al llarg de tot el recorregut.


A més, el correfoc comptarà també amb la participació dels Diables de Montornès del Vallès i del seu drac Ceballot, una colla procedent del Principat de Catalunya amb la qual els Dimonis de Massalfassar mantenen un vincle ben estret des de ben bé el moment de la seua fundació.
En acabar el correfoc hi haurà ball folk amb el grup Urbàlia Rurana, històrica formació peonera en la introducció del ball folk a terres valencianes i autora del “Ball de dimonis de Massalfassar”, convertit ja en un clàssic del repertori dolçainer.


Vint anys d’agitació cultural

En els seus vint anys d’existència, la Colla de Dimonis de Massalfassar, no només ha creat el seu propi model de correfoc —un espectacle que ha recorregut el llarg i ample de la geografia valenciana i que també s’ha pogut disfrutar a Catalunya, Balears, Castella, Euskadi, Itàlia i Portugal— sinó que ha desplegat una intensa activitat d’agitació cultural en tots els àmbits, especialment en el de la música i en el de la cultura popular: és l’entitat organitzadora del Cant al Ras, va publicar la revista d’estudis comarcals La Roda del Temps, publica en l’actualitat —juntament a altres entitats— la prestigiosa revista Caramella, i regenta el Café L’Infern des d’on organitza exposicions, presentacions de llibres, cicles de concerts, tertúlies, etc. Una activitat autofinançada per la pròpia Colla i sustentada pel voluntarisme desinteressat dels seus associats.

Més informació: 686 35 42 44 (Josep Vicent Frechina).

O al web www.massalfassar.org