dimecres, 27 d’abril del 2011

Una festa major per la cultura

La diada de Sant Jordi és com una Festa Major per a la cultura catalana i la d'enguany, malgrat caure en mig de les vacances de Setmana Santa, no ha estat cap excepció. A Reus, la meteorologia ens fou favorable i, entre núvols i estonetes de sol, el temps va aguantar sense pluja. I la gent va omplir la plaça del Mercadal, la plaça del Castell i l'absis de la prioral, on hi havia parades de llibreries, floristeries, entitats ciutadanes i organitzacions polítiques. Carrutxa hi va contribuir, com cada any, organitzant diverses activitats. Per a l'entitat, sí que és com una festa major. Enguany hem continuat en la línia encetada el 2009, amb el drac i el bestiari fantàstic com a protagonistes.

El drac de la Llacuna, a la nostra parada al Castell

De nou hem comptat amb la presència d'un drac convidat: el de la Llacuna (l'Anoia). Gràcies a la col·laboració d'aquesta colla, aquest drac ha acompanyat l'exposició sobre el bestiari fantàstic que hi ha instal·lada a la sala del Castell (antic Arxiu Històric) i, com sol ser habitual, ha estat un dels elements més fotografiats de la diada. Dotzenes de persones, petits i grans, s'han emportat a casa la imatges d'aquesta peça de dos caps, construïda el 2005. Aquest és, de fet, l'objectiu de l'activitat: donar a conèixer una figura del bestiari popular, més enllà de la foscor de la nit i la gresca dels correfocs.

L'exposició, on és projectaven fotografies de les representacions dels animals fantàstics a l'arquitectura local i a les festes, ha estat força visitada. Conscients que enguany no hi hauria visites escolars, des de l'Ajuntament i l'entitat es va proposar a les escoles fer visites concertades durant les setmanes anteriors. El resultat, excel·lent: més de 800 escolars –concentrats, això sí, la primera quinzena d'abril– han vist les projeccions comentades, adequades a diferents nivells –Primària i ESO, amb alguna reeixida experiència amb canalla del cicle inicial– i han realitzat recorreguts pel nucli antic de la ciutat, gràcies als materials elaborats per l'entitat i que es poden obtenir a la xarxa.


La parada de Carrutxa a la plaça del Castell

El mateix dia 23 es van fer dues converses. La primera, al matí, aprofitant la presència de Dolors Marín Silvestre, col·laboradora de l'entitat en l'àmbit de memòria històrica i autora, amb Salvador Palomar, de Els Montseny Mañé, un laboratori de les idees. Una reflexió sobre la cultura popular com a cultura obrera, sobre el desconeixement que hi ha de la tasca dels mestres laics i racionalistes de fa més d'un segle, sobre la imatge esbiaixada que tenim del Reus del 1900 i sobre la necessitat de continuar treballant, des del compromís, en el coneixement de la història.

Salvador Palomar i Dolors Marín, amb el llibre sobre els Montseny Mañé

A la tarda, presentats per Ferran Sugranyes, Salvador Palomar i Pep Blay conversaven sobre literatura fantàstica i tradició popular. Fou una experiència gratificant i engrescadora, constatant com la mitologia popular es pot recrear en històries del present amb llenguatges nous. Pep Blay ens va explicar les motivacions que el van portar a escriure Gotholàndia i ens va llegir –potser millor, interpretar– un capítol d'una altra novel·la seva, Vampiria sound. Tot un luxe per a una tarda del 23 d'abril.


Taula rodona, a la tarda, sobre literatura fantàstica i tradició popular

La parada, mentrestant, fou punt de trobada de les persones que col·laboren amb l'entitat, indret també de conversa i de nous contactes. Es van repartir retallables amb els personatges de la llegenda de Sant Jordi, editats l'any passat. I també es van vendre llibres, és clar.

Tot plegat, una molt bona diada de Sant Jordi.