divendres, 11 de març del 2011

Les antigues ordinacions municipals al Priorat



Avui es presenta a Falset, a la Biblioteca Salvador Estrem i Fa, el llibre Antigues ordinacions municipals a la comarca del Priorat (segles XIV-XVIII), a cura de Josep Torné Cubells, amb la col·laboració d’Ezequiel Gort i Juanpere, Carles Prats i Ferré, Jaume Teixidó i Montalà, i Miquel M. Ferré i Martí. La publicació ha estat editada pel Centre d’Estudis del Priorat i l’Arxiu Comarcal del Priorat.

Aquest volum recull les sèries o compilacions municipals conservades a diversos pobles de la comarca del Priorat: Falset, Cornudella i Ulldemolins, sota la jurisdicció senyorial del Comte de Prades; la Vilella Alta i Torroja, dependents de la Cartoixa d’Escaladei; i la Figuera i la Bisbal, sots domini del prior de la Seu de Tortosa i, més tard, del bisbe d’aquella diòcesi.

Alguns d’aquests textos foren editats fa anys, com les de Torroja, o més recentment unes de Cornudella i les de Falset –a càrrec d’Ezequiel Gort i editades per Carrutxa– o les de la Bisbal.

El llibre vol, doncs, reunir totes les ordinacions conegudes per a facilitae en la seva consulta. Falten les de Marçà –que no s’han pogut transcriure– i no s’han localitzat les d’altres pobles. En conjunt, un recull de textos que permet apropar-nos a molts aspectes de la vida quotidiana –l’agricultura, la ramaderia, el comerç, la religiositat o la festa– dels pobles del Priorat en el passat per mitjà de les normes de cada vila.