dimecres, 2 de juny del 2010

La Vitxeta estrena vestit i retallable

Avui, vigília de l'antic Corpus, els gegants han sortit de nou al carrer. La Vitxeta ha estrenat vestit nou, com acostuma a fer-ho sovint, seguint un costum amb més de 150 anys. La veu popular explica que, fa més de cent anys, el seu vestit seguia la moda i era un referent per a les noies reusenques.

Els Vitxets, com a part de la col·lecció de gegants que volen representar els diferents continents, apareixen cap al 1800 i sembla que, a mitjan segle XIX, les noies reusenques ja comentaven l'encert dels pentinats de la Vitxeta. El 1869, en una festa major laica, la Vitxeta va sortir amb gorra frígia. El 1887, a la festa d'inauguració del Carrilet de Reus a Salau, anava de pageseta de la muntanya i el 1892, de senyora. Durant el segle XX ha tingut nombrosos vestits. Podeu trobar més informació sobre els vestits de la Vitxeta i els gegants al monogràfic que ha publicat festesreus.cat, amb textos de Salvador Palomar i fotografies de fons municipals, de l'entitat i de col·leccions particulars.



La Vitxeta amb un vestit de finals del s. XIX (festesreus.cat)

Enguany, s'ha editat un retallable amb diferents vestits de la Vitxeta –una selecció de 12, entre els que tenim documentats fotogràficament, entre finals del segle XIX i l'actualitat, que es pot trobar a la Botiga de la Festa (enguany, al jardí de la Casa Rull, al carrer de Sant Joan, 27). La realització ha anat a càrrec de festesreus.cat i, des del seu indret web, podeu descarregar-vos dos vestits més, en format pdf: el de la Vitxeta republicana, de 1869, i un de blanc que podeu decorar al vostre gust.