dissabte, 5 de juny del 2010

El nou arxiu i la festa patrimonial


Detall de la porta de l'Arxiu, un equipament no prou conegut per tothom

Aquesta tarda s'inaugura un nou equipament que reuneix l'Arxiu Municipal de Reus i l'Arxiu Comarcal del Baix Camp. Els arxius són institucions claus per al coneixement del passat, de la vida quotidiana a la festa. Aquest dijous, Albert Rumbo, comentant la retransmissió de la Patum de Berga per TV3, explicitava fins a quin punt la documentació comptable era una font indispensable per al coneixement de les manifestacions festives de la cultura popular.

Avui, també, la ciutat celebra la declaració de la festa major de Sant Pere com a festa patrimonial d'interès nacional. El coneixement de la trajectòria de la celebració durant prop de quatre segles, de la continuïtat d'una estructura festiva i d'uns costums al llarg del temps, de la presència dels gegants o la mulassa al carrer, de l'encesa de tronades des del segle XVII..., ha estat possible, en bona part, gràcies a les dades obtingudes de la documentació municipal: de les actes del consell a les descripcions de les solemnitats urbanes, passant evidentment per la comptabilitat municipal o d'alguns gremis. N'és un exemple l'exposició «Les danses de festa major (i les fonts documentals per a conèixer la seva història)» que van organitzar, el 2007, l'Arxiu Municipal i Carrutxa.

Relació de pagament d'un seguit de danses (1797)

Avui és, doncs, un bon dia per a recordar el paper de la recerca com a necessitat per al coneixement del passat i la dinamització del futur. Per a l'entitat, no cal dir-ho, la celebració de la declaració patrimonial de la festa i la inauguració d'un nou edifici per a l'Arxiu són una feliç coincidència.

A més, quan avui fa trenta anys que –a començaments del juny de 1980– es creava el grup de recerca i acció dinamitzadora sobre les festes i la cultura popular que avui és el Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa.