dissabte, 1 de maig del 2010

Sant Jordi 2010

El balanç de Sant Jordi d'enguany és ben positiu. L'activitat Descobreix el drac va comptar amb l'assistència d'uns 900 escolars que van assistir a la projecció comentada d'imatges de dracs, víbries i altres bèsties fantàstiques que són presents a l'arquitectura dels nostres carrers. Després de les fotografies i de les explicacions dels dos equips de persones que realitzaven l'activitat -un a la Sala del Castell i l'altre al vestíbul del Centre de Lectura-, els estudiants sortien al carrer proveïts d'una fitxa de localització de les bésties fantàstiques situades en ubicacions properes, i començaven aquesta redescoberta del paisatge urbà a partir de representacions de l'imaginari col·lectiu. També sortien amb un exemplar del retallable de Sant Jordi sota el braç.



Mentrestant, altres grups escolars de primària i secundària visitaven l'exposició davant de la parada de l'entitat i se'ls oferia una explicació més breu, a peu dret. El drac de Santa Fe del Penedès –portat pels amics del Ball de Diables de Reus– era objecte de les seves mirades, preguntes encuriosides i fotografies.
Més enllà de l'activitat adreçada a les escoles, es van oferir tres passis de Descobreix el drac per a adults, en una versió més àmplia i amb més referències mitològiques. Una es va adreçar a la gent gran d'un centre de dia i les altres dues al públic en general.


A la parada, l'activitat va ser força intensa a partir del migdia, tant pel que fa a la venda de llibres com al repartiment del retallable de Sant Jordi a la canalla, que va ser tot un èxit: es va lliurar una gran part d'aquesta edició, que ha estat possible gràcies al suport d'Ovni estudi de disseny –autors dels dibuixos, molt celebrats– i de la llibreria Gaudí. A la tarda, continuaven les visites a l'exposició, en aquest cas d'adults i famílies, en alguns casos portats per la canalla que al matí l'havia visitada.


A nivell general, cal celebrar la consolidació de la ruta de Sant Jordi al voltant de l'absis de la Prioral. Si l'any passat es va començar a ocupar aquest espai, amb un balanç no del tot reeixit, enguany va ser tota una altra cosa: l'ambient a la zona de les Pescateries Velles i sota el campanar va anar des de la passejada tranquil·la enmig del creuament continu de grups escolars fins a la intensitat de públic cap al tard, fins a fregar les cues en alguns moments. Cal considerar-ho, doncs, com un èxit de l'aposta que entitats com Carrutxa han fet per dotar de continguts aquest nou espai de la festa, amb el suport de l'IMAC.

Més enllà del dia de Sant Jordi, l'activitat de Carrutxa continua, amb una segona presentació de la novetat Rayos y truenos, de Joaquim Blanch, prevista al Masroig per a les properes setmanes i amb la continuació dels tallers Fotografia i memòria i de la resta d'activitats, de les quals anirem informant puntualment.