Fins a mitjan juny es pot visitar a Sabadell i a Palma l'exposició La vida a pagès. L'Estudi de la Masia Catalana, que pretén donar a conèixer la recerca que a inicis del segle XX va realitzar un gran equip de corresponsals coordinats per una comissió d'experts en història, dret, etnografia, arquitectura i geografia i sota la direcció tècnica de l’etnòleg Josep Batista i Roca i els arquitectes Josep Danés i Torra i Lluís Bonet i Garí.
L’Estudi de la Masia –que buscava el seu equivalent insular en les possessions, llocs i casaments de les Balears– entroncava plenament amb la voluntat noucentista d’institucionalització cultural, partint de la modernització del país, però buscant en el món rural les essències nacionals i els valors morals que havien quedat diluïts amb la industrialització, les migracions i l’auge de la classe obrera.
Amb l’esclat de la Guerra Civil, el treball es va interrompre i els seus resultats van ser ignorats fins que l’any 1976, per un acord amb els hereus Patxot, el Centre Excursionista de Catalunya, va custodiar el fons documental –format per un fons fotogràfic de 7.700 fotografies, dibuixos, planimetries, fitxes identificatives i altres–, que ara ja està digitalitzat i es pot consultar.
La investigació ha estat duta a terme durant tres anys per Montserrat Solà, antropòloga i membre de Carrutxa, amb un doble objectiu. D’una banda –arran de la documentació inèdita localitzada– explicar l’origen, desenvolupament i motivació ideològica de l’Estudi. De l’altra, subratllar que l’Estudi va ser i significar molt més que un recull de fotografies alhora que s’interessava per d’altres aspectes més enllà de l’arquitectura de la masia, perspectiva des de la qual havia estat un referent fins avui.
L’exposició –produïda per L’Obra Social de Caixa Sabadell i l’Obra Social de Sa Nostra– és un dels fruits de la recerca. També ho és el llibre “La vida a pagès”, una obra col·lectiva editada per La Magrana que recull diversos articles d’autors que s’han aproximat des de diferents perspectives a l’Estudi de la Masia Catalana.
L’Estudi fou la història d’un gran projecte que volia escriure l’enciclopèdia del món rural i que mirava fora la ciutat per tal de descobrir en la vida a pagès la construcció de la pròpia identitat de la qual encara en som hereus.
Podeu visitar les exposicions a:
- Sabadell (“La vida a pagès. L’Estudi de la Masia Catalana”). Masia Can Deu, c. de la Prada, s/n. Els diumenges de 25 d’abril al 13 de juny de 2010 (De 10.30 a 14.30 h.).
- Palma (“Possessions, llocs i casaments. Fotografies 1923-1936”). Centre de Cultura “SA NOSTRA”. C. de la Concepció, 12. Del 7 de maig al 26 de juny de 2010.
1 comentari:
Des de l'Obra Social Caixa Sabadell / Unnim, gràcies per fer-vos-en ressò. Salutacions.
Publica un comentari a l'entrada