divendres, 9 d’abril del 2010

La vida a pagès



El dimecres 14 d'abril, a les 8 del vespre. es presenta a la sala d'actes del Centre de Lectura, el llibre La vida a pagès. Estudi de la masia catalana, de Josep Font i Montserrat Solà (coord.), editat per La Magrana.

Entre el 1923 i el 1936 un grup de científics i humanistes va recórrer les terres de Catalunya i les Illes Balears per documentar la vida a pagès. Formaven l'equip de l'Estudi de la Masia Catalana, un projecte d'investigació impulsat per Rafael Patxot que aspirava a deixar testimonis escrits, orals i gràfics de les característiques arquitectòniques de les masies, els llocs i les possessions, així com de les feines del camp, la llengua, la indumentària, les festes i els costums dels seus habitants.
Retrataven aquell món on buscaven l'essència de la catalanitat i uns valors morals que veien extingir-se, en un país d'elevades migracions, d'electrificació i de mecanització del camp.

Aquest llibre il·lustra l'esperit pioner que va moure aquests homes, analitza el context històric i ideològic del projecte i publica més de 250 fotografies.