divendres, 19 de març del 2010

Per Sant Jordi, fem festa major



Podríem dir que el 23 d'abril és la nostra festa gran, la festa major per a Carrutxa. Hi ha grups festius que tenen en la festa de Sant Pere, o en la baixada a Misericòrdia, el seu moment més important pel que fa a la seva presència pública. Per a altres entitats pot ser el Carnaval o la Setmana Santa.
Carrutxa és una entitat que, entre altres, treballa en l'àmbit festiu. I ho fa tot l'any. Sant Pere n'és un bon exemple. Però la vinculació de l'entitat a la diada de Sant Jordi, a la diada del llibre i la cultura, sorgeix amb la mateixa creació del col·lectiu, el 1980, que avui és formalment el Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa.
Carrutxa és una entitat que treballa amb llibres. En tenim el local ple, com a eina de coneixement, a consulta pública –en la mesura de les nostres possibilitats–, i com a resultat d'anys d'intervcanvi i col·laboració amb associacions i centres d'estudi d'arreu. Les persones que formen el nucli de treball o que col·laboren amb l'entitat escriuen llibres, i les publicacions de Carrutxa compten amb una cinquantena de títols.
L'entitat és present, des de fa més de 25 anys a la diada de Sant Jordi, amb parada –l'any 1983 només teniem un llibre– i també organitzant activitats o repartint material de divulgació.
Enguany Carrutxa fa 30 anys i ho celebrarem com pertoca, fent com cada any: presentacions de llibres d'autores i autors vinculats a la casa, activitats –enguany repetim, ampliada, l'experiència del «Descobreix el drac»–, col·laborant amb altres entitats, amb voluntat de contribuir a dinamitzar la festa i consolidar un recorregut urbà que, del Mercadal a les Peixateries, volem que el 23 d'abril sigui ple de gom a gom.
I com a tota festa gran –festa major– no hi pot faltar el component humà de trobada. Us cridem a participar en la preparació de les actvitats, a col·laborar el mateix dia de Sant Jordi –en la mesura de la vostra disponibilitat–, i esperem la vostra visita a la parada.