diumenge, 31 de gener del 2010

Trobada al País Basc sobre el patrimoni etnològic

El 28 i 29 de gener, membres de l'entitat hem participat en una trobada entre museus, centres i institucions catalanes i del País Basc a l'entorn de la gestió del patrimoni etnològic.
El dijous 28, a la tarda, va tenir lloc la jornada «Projectes museístics i patrimonials en el País Basc i Catalunya», a Donostia: una taula rodona amb la participació de diferents representants d'institucions d'Euskal Herria –el viceconseller basc de Cultura del govern basc i les diputades de Cultura de Gipuzkoa, Bizkaia i Araba– i de Catalunya –el director del CPCPTC i representants de la Diputació de Girona i de l'Ajuntament de Tàrrega–, i conferències d'Iñaki Díaz, de la Universitat del País Basc, i Daniel Solé, de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.



Visita al caserío d'Igartubeiti

A banda d'aquesta sessió, es van visitar diferents centres i museus. Ha estat una oportunitat per conèixer experiències prou diferents que ens han aportat idees i també ens han permès contrastar algun dels aspectes del nostre treball, especialment pel que fa a la participació de la població en la recerca i a la funció del patrimoni com a element de cohesió de la comunitat i de projecció a l'exterior, com a recurs per al desenvolupament econòmic.



Una carrutxa al museu de Zerain

En aquest sentit fou interessant contrastar models com els del Parc Cultural de Zerain o el Museu Etnogràfic d'Artziniega, amb la visita a l'Euskal Herria Museo de Guernika, vila on també vam visitar el Museu de la Pau. O poder reflexionar sobre l'equilibri entre l'ús de les tecnologies i el valor de l'experiència directa, a partir dels testimonis o de la possibilitat de recrear la funció d'un edifici, com el caserío d'Igartubeiti, amb la seva premsa per a elaborar sidra.



Visita a l'Euskal Herria Museo

La visita ha servit també per obrir contactes i línies d'intercanvi que, de ben segur, tindran continuïtat en el futur. Cal destacar, a més, el bon treball pel que fa a l'organització, d'Iñaki Arrieta, professor de la Universitat del País Basc.