dimarts, 12 de gener del 2010

Calendaris per al 2010

Homes a la muntanya. Feina i lleure a la serra de Montsant

Un any més es publica un calendari amb fotografies antigues i, com en anys anteriors, ho hem fet en col·laboració amb el Parc Natural de la Serra de Montsant. Aquest cop, les imatges ens recorden les feines i el lleure dalt de la muntanya. Feines com el treball agrícola, el transport de mercaderies pels camins de muntanya, la ramaderia o l'aprofitament dels recursos del bosc. Però també lleure perquè la cacera, activitat antany practicada –si més no, per les classes populars– com a ajut a la subsistència, té, a la nostra societat, un caire més esportiu que de necessitat. I, sobretot, perquè amb la societat industrial, apareix una nova forma d'apropar-se a la muntanya, avui majoritària, en temps d'oci: l'excursionisme.

Ens ha sortit un calendari de gènere –la pràctica totalitat de persones que surten a les fotografies són homes– i hem constatat la dificultat –d'altra banda, prou fàcil d'explicar– de trobar imatges de treball quotidià dalt de la serralada.

Després de l'èxit de l'experiència d'anys anteriors, el calendari es vincula al programa de treball sobre recuperació de fotografies antigues procedents de fons familiars que, de manera més o menys informal, hem anat desenvolupant en aquests anys. El calendari es va començar a publicar el 2005 –coincidint amb el vint-i.cinquè aniversari de l'entitat– i ha comptat amb edicions dedicades a la mineria prioratina, les puntaires, la vida quotidiana als pobles de Montsant o els rentadors públics. A partir del 2011 volem deixar aquest caire temàtic per mostrar els resultats concrets de la feina realitzada, reforçant el caire documental del treball, que compta amb el suport del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.

El calendari, que repartim gratuïtament als nostres col·laboradors, ha estat editat pel Parc Natural de la Serra de Montsant i Carrutxa. Es pot trobar a la seu i punts d'informació del PNMON, i també al local de l'entitat. També es pot descarregar en pdf des del nostre indret web.

Calendari de festes i tradicions reusenques

Enguany, també hem col·laborat en el calendari de festes i tradicions «Reus antic» que ha editat la eegidoria de Cultura de l'Ajuntament. Aquest recull un seguit d'imatges de les festes reusenques de finals del segle XIX i del segle XX: la visita dels Reis a l'Ajuntament (1949), el carnaval (1908), la professó del migdia del Divendres Sant (1894), la parada de llibres de J.M. Gort, per Sant Jordi (1957), el viatge inaugural del Carrilet (1884), els diables anant cap a Misericòrdia (1958) o la parada de castanyes de l'Allera (1950), entre d'altres. Les fotografies són de casa Niepce, del CIMIR i de fons particulars.

El calendari es pot adquirir a la seu de Cultura i es pot descarregar en pdf des de festesreus.cat