Es va poder observar de prop com eren les embarcacions de vela llatina i com s'hi navegava. Es va poder veure, ancorat a l'entrada del port, el pailebot Santa Eulàlia del Museu Marítim de Barcelona, que ens remet a les èpoques en què aquests grans vaixells de vela feien possible l'exportació dels productes agrícoles i manufacturats del comerç del país. I es va poder contemplar de prop (i participar-hi activament) la recreació d'alguns oficis antics: tècniques de pesca que es realitzaven des de terra o a poca distància (tirada del rall i de l'artet, pesca de l'arrossegall) i subhasta pel mètode tradicional (amb preus a la baixa).
Tot plegat és el fruit d'una feina tenaç i necessària. Quan, l'estiu de 2007, la revista Caramella va dedicar el dossier central del seu número 17 a Fer-se a la mar. La mar i la cultura popular, va quedar palesa la dificultat de coneixement i de conservació en què es troba avui el patrimoni marítim, tant el material (edificis, espais, embarcacions, eines) com l'immaterial (coneixements, creences, formes literàries i musicals). Per l'escassa valoració que ha tingut fins al present; pels grans canvis que han experimentat els oficis de la mar en poc temps (el GPS i altres tècniques han arraconat el corpus de coneixement de senyes i pesqueres); per la brutal transformació del medi en què es desenvolupa aquest ofici (ai, l'urbanisme que ha desfigurat molts barris mariners i moltes platges!) i per les dures condicions ambientals en què es troben els elements de patrimoni material.
Però també va quedar palès l'entusiasme de les entitats i institucions que s'han abocat a investigar i divulgar sobre aquest patrimoni. Aquest entusiasme es palpava dissabte passat al moll i a la platja de la Riera d'Alforja, a Cambrils. Des de la plana desitgem als companys de l'Arjau molts anys de feina profitosa: el patrimoni cultural del país en sortirà molt beneficiat.
Dues imatges de la Trobada del 2007
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada