divendres, 3 de juliol del 2009

Patrimoni marítim

El cap de setmana passat, els amics d'Arjau. Vela llatina de Cambrils han organitzat, per quarta vegada, la Trobada de Vela Llatina de Cambrils. El públic que va seguir les activitats va gaudir d'una excel·lent ocasió per contemplar els fruits que aquesta entitat, en col·laboració amb altres associacions i museus d'arreu dels Països Catalans, va assolint en el procés de recerca i valorització del patrimoni etnològic relacionat amb la mar.

Dues de les embarcacions participants a la navegada. Al fons, el Santa Eulàlia

Es va poder observar de prop com eren les embarcacions de vela llatina i com s'hi navegava. Es va poder veure, ancorat a l'entrada del port, el pailebot Santa Eulàlia del Museu Marítim de Barcelona, que ens remet a les èpoques en què aquests grans vaixells de vela feien possible l'exportació dels productes agrícoles i manufacturats del comerç del país. I es va poder contemplar de prop (i participar-hi activament) la recreació d'alguns oficis antics: tècniques de pesca que es realitzaven des de terra o a poca distància (tirada del rall i de l'artet, pesca de l'arrossegall) i subhasta pel mètode tradicional (amb preus a la baixa).

Calant (tirant) el rossegall dins de l'aigua

Tot plegat és el fruit d'una feina tenaç i necessària. Quan, l'estiu de 2007, la revista Caramella va dedicar el dossier central del seu número 17 a Fer-se a la mar. La mar i la cultura popular, va quedar palesa la dificultat de coneixement i de conservació en què es troba avui el patrimoni marítim, tant el material (edificis, espais, embarcacions, eines) com l'immaterial (coneixements, creences, formes literàries i musicals). Per l'escassa valoració que ha tingut fins al present; pels grans canvis que han experimentat els oficis de la mar en poc temps (el GPS i altres tècniques han arraconat el corpus de coneixement de senyes i pesqueres); per la brutal transformació del medi en què es desenvolupa aquest ofici (ai, l'urbanisme que ha desfigurat molts barris mariners i moltes platges!) i per les dures condicions ambientals en què es troben els elements de patrimoni material.

A punt per xorrar (estirar) els dos extrems de l'art, amb la col·laboració de part del públic

Però també va quedar palès l'entusiasme de les entitats i institucions que s'han abocat a investigar i divulgar sobre aquest patrimoni. Aquest entusiasme es palpava dissabte passat al moll i a la platja de la Riera d'Alforja, a Cambrils. Des de la plana desitgem als companys de l'Arjau molts anys de feina profitosa: el patrimoni cultural del país en sortirà molt beneficiat.


Dues imatges de la Trobada del 2007