dimarts, 21 d’abril del 2009

Arriba Sant Jordi, parlem de llibres

Arriba la diada de Sant Jordi i, a Reus, hi ha el costum de fer balanç de la producció editorial vinculada a la comarca, en un sentit ampli. Llibres de ficció o de recerca històrica, d'autores nascudes a Reus o de temàtiques relacionades amb el territori, edicions sorgides de l'empenta associativa o produccions comercials...
A l'entitat en fem, dels llibres, una eina valuosa de difusió de la nostra feina a l'entorn del patrimoni i la memòria. Llibres que apareixen sota el segell de Carrutxa, amb producció editorial de Migdia Serveis Culturals, o editats per altra gent. Obres individuals o col·lectives en què hi participen les persones que formen part del nucli d'investigació de la nostra associació.
Fem memòria. Fa quasi un any sortia el treball d'Ezequiel Gort, Sant Pere i el campanar: les transformacions de l'edifici de la prioral reusenca. Unes setmanes despres, un nou opuscle de la sèrie dedicada als elements del seguici festiu reusenc, Els balls de cavallets i de galeres, a càrrec de Salvador Palomar. I L'aprofitament de l'aigua: arquitectura popular a Montsant, de la sèrie que editem conjuntament amb el Parc Natural. També Salvador Palomar participava en el volum col·lectiu Turisme, pagesia i arquitectura popular.
A finals d'any, el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre edità La festa de Sant Antoni als Països Catalans, un recull de les aportacions a les jornades d'estudi organitzades per diferents entitats i on hi apareixen diversos treballs de persones vinculades a l'associació.
Aquest mes d'abril, l'empresa municipal Aigües de Reus ha publicat un opuscle breu d'Ezequiel Gort, La Boca de la Mina. Amb Salvador Palomar, Gort signa un nou estudi dedicat al seguici reusenc, L'àliga de Reus. Tots dos han fet l'estudi introductori per a l'edició en facsímil del llibre del folklorista Joan Amades, Castells llegendaris de la Catalunya Nova. I, entre altres, aporten textos al llibre del fotògraf Xavier Vaqué, Montsant, parc natural, de March editor i el Parc Natural de Montsant, d'aparició prou recent. Un balanç satisfactori que reflecteix el treball de l'entitat però també la implicació dels seus membres amb el territori.