dijous, 22 de maig del 2008

Les festes de barri



L'Ajuntament de Reus ha endegat una campanya per promocionar les festes de barri sota una única marca: «Festes de barri, festes de Reus».

De bon començament, cal felicitar-se pel fet que, finalment, es considerin les festes de barri com a part del conjunt festiu de la ciutat. L'actuació surt de la Regidoria de Participació i Ciutadania, però no dubtem que compta amb el suport de l'àrea responsable de les festes, Cultura.

Les festes de barri són un tipus de celebracions d'antiga tradició a la nostra vila. N'hi havia de dos tipus: les que se celebraven en els dies següents al Corpus, pels diferents carrers del nucli antic, i les patronals, festes majors d'un carrer o grup de carrers, que se celebraven des de finals de primavera fins a començaments de tardor. Les primeres referències documentals d'aquestes festes són del segle XVI. Van tenir moments d'esplendor durant els segles XVIII i XIX, i, tot i entrar en decadència, moltes van arribar fins ben entrat el segle XX.

Algunes festes dels barris històrics s'han conservat o recuperat al temps que emergien les festes de barri en les àrees urbanes de nova creació. Les noves festes, a finals del segle XX i fins avui, han evolucionat segons el moment i les característiques de cada barri: des de celebracions d'un volum ajustat a l'entorn, amb l'objectiu de fomentar la relació entre el veïnat, fins a programacions amb grans concentracions de públic que, en algun moment, van generar problemes pel seu volum i sistema de finançament.

En aquest sentit, l'Àrea de Participació i Ciutadania ha elaborat un document, consensuat amb les associacions veïnals, que inclou un seguit de propostes que incideixen en la funció social de les festes com a espai de relació i de convivència, la necessitat de conèixer els recursos existents i d'implicar les entitats que tenen la seu en cada barri, les característiques de la festa o la seva duració.

Efectivament, les festes de barri constitueixen un espai favorable a la descoberta de la diversitat de la ciutat, a la relació amb aquelles persones que trobem sovint, a la dinamització cultural, a la participació en activitats col·lectives, a la generació de referents identitaris i, en definitiva, a construir la ciutat com a comunitat humana, més enllà dels edificis. Tant de bo les festes de barri deixin de ser considerades per alguns com unes festes de segona, i que l'esforç conjunt de ciutadania i administració els hi atorgui el paper que es mereixen.