Una nova publicació, Les ermites de Montsant, s'afegeix a la col·lecció de quaderns de divulgació sobre el patrimoni cultural de la muntanya que editen el Parc Natural i Carrutxa, a partir dels treballs de recerca efectuats per membres de la nostra associació.
La presència d’ermitans a Montsant és coneguda des de temps medievals i arriba fins als nostres dies. Les fundacions monàstiques com Bonrepòs (actual mas de Sant Blai) o la cartoixa d’Escaladei són també testimoni d’aquest passat. Però són les ermites i santuaris on les persones i les comunitats locals han manifestat la seva devoció, ja sigui de manera individual o col·lectiva. A les ermites, s’hi ha acudit per demanar l’ajut i la protecció dels sants o de la Mare de Déu en els períodes de sequera o de guerra. I al voltant d’aquests llocs de culte, en l’actualitat, continuen celebrant-s’hi festes, aplecs, romiatges anyals i jubileus, que fan que aquests edificis esdevinguin espais de trobada i identitat local.
Les ermites de Montsant és un opuscle divulgatiu que convida a visitar aquestes edificacions i a gaudir d’un entorn natural excepcional, sobretot si s’hi arriba a peu. A tall d'exemple, es proposen tres itineraris per visitar-ne algunes. El quadern es pot trobar a la seu del Parc, als punts habituals d’informació de la comarca, al local de Carrutxa i a la llibreria Gaudí de Reus.
El quadern presenta més d’una desena d’ermites: Santa Maria de Montsant, al límit dels termes de la Morera i Albarca; Sant Joan del Codolar, a Cornudella; Santa Magdalena, Sant Antoni i Santa Bàrbara, i Sant Bartomeu, a UIldemolins; Sant Roc i la Mare de Déu de la Foia, a Cabassers; Sant Salvador de Margalef... El text en destaca el valor arquitectònic i artístic, recull les principals notícies històriques i descriu les principals festes i manifestacions de devoció popular.
L’estudi ha estat realitzat per membres de l’associació Carrutxa. Fruit d’aquesta recerca i de la col·laboració que hi ha amb el Parc Natural de la Serra de Montsant, l’any 2006 també es va produir una exposició sobre aquestes ermites que actualment es pot visitar a la Cartoixa d’Escaladei.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada