divendres, 5 d’agost del 2011

A tomb amb la plaça del Castell

En declaracions al Diari de Tarragona, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha explicat que no té clar quin ha de ser l’ús de l’edifici del Castell del Cambrer, criticant que el conveni de l'Ajuntament amb Carrutxa es signés després de les eleccions (tot i que la proposta i l’aprovació per la Junta de Govern eren anteriors). Segons ha manifestat, les seves preferències anirien per destinar l’edifici a una finalitat amb més volum de visitants –com, per exemple, exposar el llegat de Joan Bassegoda sobre Gaudí– i, tot i que les diferents opcions estan obertes, proposa un espai a la plaça del Baluard com a més adequat per a la nostra entitat.

Aquestes declaracions ens han sorprès, ja que el regidor de Cultura ens va demanar que esperéssim fins al setembre per parlar del tema, proposta que vam acceptar i que, per tant, esperàvem que fos en aquest moment quan es concretés la proposta, restant, per la nostra banda, absolutament oberts al diàleg. Com fins ara.

En tot cas, i per evitar afegir més incertesa a l’afer, ens limitarem a repetir el que ja hem explicat i repetit en altres ocasions:

El futur de Carrutxa –com a associació dedicada a la recerca i la divulgació de la cultura popular, el patrimoni històric o la memòria, i com a eina de dinamització cultural al servei de la ciutat de Reus i la seva àrea comarcal, principalment, el Baix Camp i el Priorat– no passa necessàriament per disposar d’un local cedit per l’Ajuntament.

Allò que sí que comportaria disposar d’un local seria l’impuls, de nou, del centre de documentació –actualment tancat per manca d’espai i de recursos–, que acolliria la biblioteca especialitzada i, entre altres materials, el fons de memòria oral aplegat per l’entitat durant més de trenta anys. Es tracta, per tant, de disposar d’un espai públic per a generar un servei públic obert a tota la ciutadania.

En cap moment, la nostra entitat ha demanat, ni ha considerat indispensable, que aquest espai fos l’antic Arxiu Històric. Vam entendre l’oferta a partir de la trajectòria d’ús del mateix edifici, però en tot moment hem manifestat la nostra disposició a estudiar altres propostes. En tot cas, el que considerem inexcusable és l’ús públic de la sala d’actes de la planta baixa.

En conseqüència, demanem a l’equip de govern reusenc que, si considera que el fons de coneixement acumulat i l’experiència de Carrutxa és prou important com per impulsar, de nou, un centre de documentació que, malgrat les seves limitacions, ha estat i és un referent en l’àmbit del patrimoni etnològic arreu del país, concreti la seva proposta. Si és possible, a començaments de setembre, tal com havíem acordat amb el regidor, per tal d’iniciar el nou curs, no perdre més el temps amb aquesta qüestió i anar per feina. Si més no, la nostra entitat en té molta.