diumenge, 2 d’octubre del 2011

Persones, natura, pedres

Ahir dissabte es van presentar al Pradell de la Teixeta els resultats assolits fins ara pel projecte de recerca sobre elements de pedra seca en aquest municipi, que ha pres el nom de Persones, natura, pedres.

Aquest és un treball que va néixer fa una dècada arran del projecte de Carrutxa Petjades sobre el coster: arquitectura rural al Priorat, que va obtenir una beca de recerca dins de l'Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya. Durant uns mesos, mitja dotzena d'investigadors de l'entitat van recórrer diferents municipis de la comarca identificant, inventariant i estudiant barraques, anjubs, bassots, arneres i camins per tal d'aprendre alguna cosa més sobre les tècniques de construcció i de manteniment i sobre els contextos que havien portat a la seva construcció, manteniment i -en alguns casos- abandonament o reutilització.

Un cop acabat aquell projecte, en alguns pobles va continuar la recerca, portada per membres de l'entitat que li van donar una vida pròpia. Pradell n'és el principal exemple. Durant 10 anys, l'equip format per la Cosima Vergari, el Joan de la Cruz, el Josep Maria Duran i l'Encarnació Sánchez han buscat, identificat, observat, mesurat, estudiat, fotografiat i anotat centenars de construccions de pedra seca al terme. Gràcies a la col·laboració de les persones del poble, amb les quals ha nascut una amistat que va més enllà de l'ajuda puntual a la recerca, han elaborat un inventari que, només a la partida de les Serres, inclou 300 construccions.


Ahir, una vuitantena de persones van assistir amb gran interès, a la sala polivalent del cafè del poble, a la presentació pública dels resultats obtinguts. La projecció de la tria d'imatges va anar precedida d'una síntesi dels elements que s'han localitzat. Es va parlar de tècniques de construcció, però també d'aprofitament dels recursos, d'agricultura i ramaderia, de relació entre natura i cultura, d'evolució del paisatge, d'onomàstica... En definitiva, de diferents aspectes del patrimoni natural i cultural. Va tancar l'acte Xavier Amorós recitant alguns dels poemes del seu recull Enyoro la terra.

Felicitem la Cosima, el Joan, el Josep Maria i l'Encarnació per la feina realitzada, que esperem que es completi en altres parts del terme. I restem a l'expectativa d'altres iniciatives que han de sorgir d'aquest mateix projecte i que de ben segur contribuiran a dinamitzar el patrimoni cultural del Pradell.