diumenge, 7 d’agost del 2011

Lo "nou" Fardatxo de Rasquera

Si hi ha una bèstia de foc mítica a les Terres de l'Ebre, aquesta és, sens dubte, lo Fardatxo de Rasquera, la primera bèstia de foc d'aquelles comarques.


Lo "vell" Fardatxo, en un correfoc de fa uns anys a casa seva

Fou construït el 1982 per part de la gent del Grup Cultural Rasquerà, que va decidir estrenar un drac innovador, una bèstia de foc totalment desconeguda tant a la seva localitat com arreu de les comarques meridionals de Catalunya. Així, Lo Fardatxo se sumava a l’ideari col·lectiu català de les bèsties de foc i donava peu a una llarga història de correfocs tant al seu poble com a les nombroses poblacions per les quals s’ha passejat.

Els anys, però, com s'acostuma a dir, no passen endebades, i el Grup Cultural Rasquerà va decidir ara fa un any fer-li un "lifting", reformant la seva estructura aprofitant les millores tècniques que hi ha gairebé 30 anys desprès de la seva construcció, com ara la utilització de la fibra de vidre.



El cap renovat del Fardatxo

Aquesta nit, doncs, i en el context de la celebració del XXIX Correfoc de Rasquera, s'ha donat a conèixer Lo "nou" Fardatxo, que ha estat acompanyat com en altres anys per l'Afaram i la Guita infantil, ambdós també de Rasquera, i la Cabra i el Drac de Reus, així com els Diables de Rasquera, els d'Alforja, els Figots Satànics de Riba-roja i els Diables de Reus.

Lo Fardatxo, aquesta nit

La seva recuperació ha comptat amb l'ajut econòmic del programa "Tu ajudes" de la Fundació Caixa Tarragona.