dimarts, 12 de juliol del 2011

Xerrada sobre les festes del barri de Santa Anna

Un carrer de Reus guarnit per a unes festes de barri
(Arxiu Carrutxa / Família Muñoz Rovira)



El proper divendres 15 de juliol, a 2/4 de 8 de la tarda, Salvador Palomar presentarà, al local de la colla castellera Xiquets de Reus, el projecte de recerca sobre les festes històriques del barri de Santa Anna.

Els Xiquets, al carrer de Rosic, a l'igual que el Casal Despertaferro, al de Martí Napolità, tenen la seva seu en aquesta part del nucli antic reusenc, fet que ha motivat l'inici d'aquesta recerca sobre aquest aspecte de la història del barri. Efectivament, les festes dle barri de Santa Anna foren de les més importants de la ciutat, amb una presència significativa dels castells, a més de tronades, córrer la vedella, castells de focs, gralles, danses, diables i les típiques sacristanes repartint l'espígol. El buidat de la premsa del segle XIX permet apropar-se al coneixement d'aquestes festes en moments de gran esplendor. La celebració, però, va continuar durant el primer terç del segle XX i, en aquest sentit, és important poder aplegar testimonis viscuts o explicats pels més grans, de persones que viuen al barri o que hi tenen les seves arrels familiars. També es treballa en la localització i digitalització de fotografies antigues, programes...

Aquest és, doncs, un programa de recerca obert. Us convidem a conèixer una part de la història festiva de la ciutat i a fer-hi aportacions, si s'escau.