dimecres, 29 de juny del 2011

Gaudir i pensar la festa


Avui, a Reus, és Festa Major.

D'aquí a poca estona tornarà a petar la tronada. Tornarem a gaudir dels elements, les danses, les músiques, el so de les campanes, la pirotècnia, l'olor de la pólvora. Tornarem a seguir aquests rituals que formen part del patrimoni cultural de la ciutat, i també d'aquells que, per voluntat col·lectiva, s'hi estan incorporant.


La Tronada del pregó, divendres passat

Pot semblar que avui és un dia per gaudir la festa i no per pensar-la. Malgrat tot, us convidem, mentre la vegeu des de la vorera o us hi trobeu immersos, que feu un moment d'atenció als petits detalls que l'expliquen i que la lliguen a la nostra comunitat.

Mentre comenteu amb els veïns si avui la tronada ha petat amb més o menys força, podeu pensar que les festes ens serveixen per relacionar-nos, una necessitat de les persones tan bàsica com alimentar-nos o reproduir-nos. Mentre vegeu construir un castell, podeu reflexionar sobre el valor de la suma d'il·lusions i esforços -valors tan reclamats actualment- que fan viure les entitats. Mentre vegeu passar un nou element festiu, podeu pensar en quants treballadors i establiments han fet possible elaborar tots els elements que necessiten i han rebut els beneficis econòmics de la seva venda. Mentre feu el vermut, o el dinar, o el gelat de festa major, podeu pensar en quanta activitat econòmica genera la festa al seu voltant durant aquests dies. Mentre vegeu els actes en places i carrers, podeu pensar de quina manera la festa ens ajuda a descobrir i valorar espais de la ciutat. Mentre us embadaliu amb les bèsties festives, els gegants i la pirotècnia, podeu pensar quantes persones nouvingudes a la ciutat es poden sentir atretes per aquests elements que tenen punts de contacte amb els seus referents culturals.

Sobre tots aquests aspectes, a Reus se n'ha parlat darrerament, amb arguments ben construïts. Ara ja amb calma, us convidem a llegir les conclusions de la taula rodona La festa, necessitat o luxe? que Carrutxa va organitzar fa pocs dies.

Mentrestant, a tots, molt bona Festa Major!