dijous, 17 de març del 2011

Conferència sobre ca l'Espinós i exposició del Bou de foc



El cicle «El document del mes» que programa l'Arxiu de Reus –amb l'objectiu de donar a conèixer aspectes concrets de la història de la ciutat a partir d'alguns dels documents conservats a la institució– ha presentat aquest març la particularitat de mostrar un petit fons aplegat als locals de la Pirotècnia Espinós, en el transcurs d'una recerca sobre aquesta empresa que estan realitzant Marc Navarro i Salvador Palomar.

Es tracta d'unes tres-centes cartes, totes de correspondència d'entrada, referents a comandes de material, relacions amb altres empreses del sector o promoció comercial de l'empresa. Malgrat el petit volum de documentació localitzat –l'empresa va ser fundada el 1868 i es dedicà a la producció de material pirotècnic fins a la dècada de 1980–, es tracta d'un fons d'un gran interès, com s'ha fet evident amb un seguit d'exemples que s'han exposat en la conferència de presentació.

Fins al 30 d'abril restarà exposat a l'Arxiu un «bou de foc» localitzat a la seu d'aquesta empresa pirotècnica, mostra d'una pràctica festiva de joc amb el foc ben antiga. A més, s'hi presenta una selecció dels documents aplegats i de catàlegs i materials de propaganda de l'empresa que també s'han pogut trobar.